İSRAİL'E KARŞI ORTAK DURUŞ
Sonuç bildirgesinde, İsrail'in saldırısının tüm Arap ve İslam ülkelerine yönelik olduğu vurgulandı. İslam ülkeleri, İsrail'e karşı diplomatik mücadeleyi BM Genel Kurulu'nda sürdürme kararı aldı. Bildirgede, İsrail'in saldırısının uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden bir provokasyon olduğu belirtildi.
ABD'NİN ROLÜ VE DİPLOMASİ ÇABALARI
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri de ayrı bir toplantı düzenleyerek, özellikle ABD ile süregelen savunma işbirliğini ele aldı. ABD'nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da zirveye katılması dikkat çekti. Barrack, sosyal medya paylaşımlarında ikili temaslardan bahsederek, ortak çabanın bölgesel barış ve istikrar olduğunu vurguladı.
BM GENEL KURULU VE İLERİ ADIMLAR
İslam devletleri, 22 Eylül'de başlayacak BM Genel Kurulu'ndan beklentilerini dile getirdi. Filistin Devleti'nin tanınması yönündeki çabaların önemine dikkat çekildi. Fransa ve Suudi Arabistan tarafından gerçekleştirilecek konferanstan duyulan memnuniyet de bildiride yer aldı.



