İş dünyası ve mali müşavirler, yüksek enflasyon ortamında mali tabloların gerçeğe uygun sunulması için getirilen enflasyon muhasebesi uygulamasının kaldırılması için ortak bir sesle çağrı yapıyor. 2023'te alınan kararla bu yıl yeniden uygulanmaya başlayan sistem, işletmelerin varlık, yükümlülük, gelir ve giderlerinin enflasyon etkilerine göre düzeltilmesini öngörüyor.
Vergi yükü ve operasyonel karmaşa şikayetleri
TÜRMOB Genel Başkanı İrfan Hüseyin Yıldız, uygulamanın bazı firmalarda vergi yükünü artırdığını, bazılarında ise azalttığını belirterek, geçici vergi dönemleri yerine sadece yıllık bazda ve vergi etkisi olmaksızın uygulanmasını veya tamamen kaldırılıp yerine sürekli yeniden değerleme getirilmesini önerdi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç de uygulamanın kaldırılmasının operasyonel yükü, ek maliyeti ve uyum karmaşasını ortadan kaldıracağını vurguladı. Avdagiç, KOBİ'lerin raporlama süreçlerinde hata riskinin yüksek olduğunu ve duran varlık ağırlıklı şirketlerde gerçekleşmemiş teknik karlar oluşturduğunu ifade etti.
Yatırım iştahını kıran ve mali yapıları zayıflatan bir düzenleme
MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, uygulamanın birçok sektörde maliyetleri artırdığını, belirsizlik doğurduğunu ve vergi yükünü ağırlaştırdığını dile getirerek, yatırım isteğini azalttığını, istihdam kaybı riskini artırdığını ve nakit akışını bozduğunu söyledi. Ankara Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Ertuğrul Onat ise uygulamanın reel sektörde beklenen etkinliği sağlayamadığını, özellikle borç ağırlıklı büyüyen firmalar için reel kazanç olmadığı halde ilave vergi yükü doğurduğunu vurguladı. Onat, bunun yatırım iştahını azalttığını ve mali yapıları zayıflattığını belirterek, firmaların sürdürülebilirliğini koruyacak daha dengeli bir düzenleme yapılması gerektiğine inandıklarını ifade etti.



