İran'da rejim karşıtı protestolar, ülke geneline yayılarak ciddi bir karmaşa ortamı yarattı. Halkın sokaklara akın etmesiyle 31 eyaletin tamamı ve 111 farklı yerleşim yeri hareketli günler yaşıyor. Göstericiler, Devrim Muhafızları heykellerini devirerek, İran bayraklarını yırtıp yakarak ve dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in posterlerini tahrip ederek tepkilerini dile getiriyor. İnsan hakları kuruluşlarının raporlarına göre, şu ana kadar en az 34 gösterici ve 4 güvenlik görevlisi hayatını kaybetti.
Sistan-Beluçistan'da Bir Polis Memuru Hayatını Kaybetti
Ülkenin güneydoğusundaki Sistan-Beluçistan eyaletinde tansiyon yükseliyor. İranşehr ilçesinde, kimliği belirsiz kişiler tarafından seyir halindeki bir polis memuru, aracına düzenlenen silahlı saldırıda hayatını kaybetti. Saldırının sorumluluğunu, rejim muhalifi olarak bilinen "Ceyşul Adl" örgütü üstlendi. Örgüt, yayınladığı bir bildiriyle, Mahmud Hakikat isimli polisin ölümünün kendilerine ait olduğunu duyurarak, "Sünni Beluç halkının haklarını savunduğunu" iddia etti ve Tahran yönetimine karşı silahlı mücadele yürüttüğünü belirtti.
İnternet Kesintileri ve Trump'tan Sert Tepki
Protestoların yoğunlaştığı bu dönemde, devrik monarşi rejiminin lideri Rıza Pehlevi'nin İran askerlerine saf değiştirme çağrısı yaptığı bir video büyük ilgi gördü. Pehlevi'nin konuşmasının 80 milyon kez izlenmesinin ardından, ülkenin yaklaşık yüzde 70'inde internet erişiminin kesildiği bildirildi. Bu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Donald Trump da İran'daki gösterilere sert bir tepki gösterdi. Trump, "Çok kötü durumdalar. Onlara şunu da ilettim: Eğer insanları öldürmeye başlarlarsa ki ayaklanmaları sırasında bunu yapma eğilimleri var, sık sık ayaklanma çıkarıyorlar eğer bunu yaparlarsa, onları (İran) çok sert şekilde vuracağız" diyerek Tahran yönetimine gözdağı verdi.



