DÜNYA
Yayınlanma : 24 Mart 2026 06:57
Düzenleme : 24 Mart 2026 06:57

İran'da savaşın dehşeti cezaevlerine ulaştı: Mahkumlar büyük tehlikede!

İran'da savaşın dehşeti cezaevlerine ulaştı: Mahkumlar büyük tehlikede!
Wall Street Journal'ın uydu görüntüleri, İran'daki saldırılarda en az yedi cezaevinin hasar gördüğünü ortaya koydu. İsrail saldırıları doğrularken, mahkumların büyük tehlike altında olduğu belirtiliyor.

İran'da devam eden saldırılar, cezaevlerindeki mahkumları da büyük bir tehlikeyle karşı karşıya bıraktı. Wall Street Journal gazetesinin uydu görüntüleri üzerinden yaptığı detaylı inceleme, dört kentteki en az yedi cezaevinin hava saldırılarında hasar gördüğünü ortaya koydu. Bu durum, savaşın insani boyutunu bir kez daha gözler önüne seriyor.

SAVAŞIN VURDUĞU CEZAEVLERİ

Gazetenin Mart ayı başına kadar olan süreyi kapsayan analizine göre, İran'ın batısındaki Evin ve Marivan cezaevleri gibi önemli tesisler, yakınlarındaki altyapıya yönelik saldırılar nedeniyle kısmen zarar gördü. Mahkumların, insansız hava araçlarının seslerini duyduklarında panikle sığınacak yerler aradığı belirtiliyor. Bu durum, savaşın masum siviller üzerindeki yıkıcı etkisinin yanı sıra, en savunmasız durumdaki mahkumların da ne kadar büyük bir risk altında olduğunu gösteriyor.

İSRAİL'DEN DOĞRULAMA VE TARTIŞMALI GEREKÇELER

Wall Street Journal'ın, saldırılarda vurulan gözaltı merkezlerinin koordinatlarını hem ABD Savunma Bakanlığı hem de İsrail ordusu ile paylaştığı öğrenildi. İsrail ordusu, hava saldırılarını gerçekleştirdiğini doğrulayarak, bu eylemlerin İran'ın askeri kapasitesini zayıflatma amacı taşıdığını ve söz konusu yerlerin "İran rejiminin güvenlik aygıtının bir parçası olup yıllardır terör faaliyetleri yürüttüğünü" iddia etti. Ancak bu gerekçeler, insan hakları kuruluşları tarafından hava saldırıları nedeniyle mahkumların "eşi görülmemiş bir tehlikeyle" karşı karşıya oldukları uyarısıyla gölgeleniyor. Özellikle Evin cezaevi, daha önce de ağır işkence ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelmişti ve Haziran ayındaki saldırılarda da hedef olmuştu.