DÜNYA
Yayınlanma : 01 Temmuz 2026 20:14
Düzenleme : 01 Temmuz 2026 20:14

Irak Evi Hareketi Başkanı Ansari: Hükümet büyük bir sınavla karşı karşıya

Irak Evi Hareketi Başkanı Ansari: Hükümet büyük bir sınavla karşı karşıya
Irak Evi Hareketi Başkanı Ansari, hükümetin ekonomik ve güvenlik alanında büyük bir sınavla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Gençlerin siyasete güveni artırmak için çaba gösterdiklerini açıkladı.

Irak Evi Hareketi, Ekim 2019'da yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle patlak veren protestoların ardından ortaya çıkan sivil bir gençlik hareketidir. Başkan Ansari, hükümetin performansı, güvenlik, ekonomi ve Türkiye-Irak ilişkileri hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

SIYASİ DEFORMASYONLAR VE GÜVEN SORUNU

Ansari, 2003 sonrası Irak siyasetinde ciddi deformasyonların yaşandığını belirterek, siyasetin mezhebi ve etnik mücadele alanına dönüştüğünü ifade etti. Bu durumun, toplumda siyasilere yönelik güveni zedelediği ve dürüst vatandaşların siyasete katılmaktan çekinmesine yol açtığını vurguladı. Irak Evi Hareketi olarak, gençlerin siyasi sürece yeniden güven duyması için bir zemin oluşturmayı hedeflediklerini açıkladı.

HÜKÜMETİN SINAVINA YAKINDAN BAKIYORUZ

Hükümetin icraatlarını yakından takip ettiklerini söyleyen Ansari, mevcut hükümetin, özellikle ABD ziyareti öncesinde ve sonrasında büyük bir sınavdan geçeceğini ifade etti. Hükümetin, devlet yönetimi konusunda gerekli tecrübe ve stratejiye sahip olup olmadığını sorguladı. Ayrıca, Irak'taki ekonomik ve güvenlik durumunun kırılgan olduğunu vurguladı. Ansari, yasadışı silahların devlet tekelinde toplanmasında süre uzatımının gündemde olduğunu da belirtti. Yolsuzluk ve işsizlik sorunlarına da dikkat çeken Ansari, devletin bu talepleri karşılayacak kapasitede olmadığını savundu. Irak ve Türkiye arasındaki stratejik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Ansari, su ve enerji gibi ortak konularda işbirliğinin önemini vurguladı. Irak'taki su yönetimi konusunda da başarısızlıkların olduğunu dile getirerek, iç sorunlara çözümler üretilmesi gerektiğini belirtti.