DÜNYA
Yayınlanma : 16 Mayıs 2026 16:18
Düzenleme : 16 Mayıs 2026 16:18

İki kıta, deniz altındaki kablolarla birbirine bağlanıyor

İki kıta, deniz altındaki kablolarla birbirine bağlanıyor
Avrupa Birliği, Kuzey Kutbu'ndan geçecek denizaltı kablo projesi Polar Connect ile internet altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Ancak ciddi teknik engeller bulunuyor.

Avrupa Birliği, jeopolitik krizlerden korunmak amacıyla küresel internet altyapısını güçlendirmeye yönelik büyük bir projeye adım atıyor. Bu kapsamda, Avrupa-Asya internet trafiğini güvence altına almak adına Kuzey Kutbu'nun derinliklerinden geçecek devasa bir denizaltı kablo projesi olan 'Polar Connect' gündeme geldi.

YENİ ROTALAR DEĞERLENDİRİLİYOR

Proje çerçevesinde, biri Kanada’nın Kuzeybatı Geçidi üzerinden ilerlerken, diğeri İskandinavya'dan başlayarak doğrudan Kuzey Kutbu'nun altından Asya'ya ulaşacak iki farklı rota üzerinde çalışılıyor. Avrupa'nın bu stratejik adımı, Kızıldeniz'deki güvenlik krizleri ve sürekli yaşanan kablo kopmaları nedeniyle zorunlu hale geldi.

TEKNİK ENGELLER VE ZORLUKLAR

Kızıldeniz'deki çatışmaların ardından veri akışının güvenliği tartışma konusu olurken, Avrupa'nın mevcut veri altyapısını ABD veya Rusya gibi güçlerin kontrolü dışına çıkarmak istemesi, Kuzey Kutbu hattını en mantıklı seçenek haline getiriyor. Ancak, bu projeyi zora sokan ciddi teknik engeller mevcut. Özellikle deniz tabanında kabloları koparma riski taşıyan devasa buz kütleleri, bu süreçte en büyük tehlike olarak öne çıkıyor. Mevcut durumda, donmuş sularda kablo döşeyebilecek özel bir geminin bulunmaması, yeni bir teknoloji geliştirilmesini ya da mevcut gemilerle ortak operasyon yapılmasını zorunlu kılıyor.