Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin dış ticaret ve sanayi üretiminde yaşanan olumlu gelişmeleri sosyal medya hesapları aracılığıyla paylaştı.
İHRACATTAKİ ARTIŞ SANAYİYİ UÇURDU
Bakan Bolat, 'İhracatımızdaki artış, sanayi üretimimizi de hızla yukarı çekiyor. Ekim ayında dış pazarlardaki talep artışı sürdü ve bu olumlu tabloyu daha da güçlendirdi' açıklamasında bulundu. Bu durum, ülke ekonomisine olan güveni artırıyor.
SON 17 AYIN REKORU KIRILDI
İstanbul Sanayi Odası'nın verilerine göre, İhracat İklim Endeksi Ekim ayında 52,4 puana yükselerek son 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksin 50 puanın üzerinde olması, ihracat koşullarındaki iyileşmeyi ve bu trendin 22 aydır sürdüğünü gösteriyor. Bakan Bolat, Türk sanayicisinin bu başarıda büyük bir rol oynadığını vurguladı.
DAHA GÜÇLÜ PAZARLARDA BÜYÜME
Almanya, ABD ve İtalya gibi önemli pazarlarda ekonomik canlanma yaşanırken, Birleşik Krallık'ta da üretimde artış gözlemlendi. Orta Doğu'dan gelen olumlu sinyaller, özellikle Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'dan gelen taleplerle destekleniyor. Eylül ayında sanayi üretimi yıllık bazda %2,9 artarken, yüksek teknoloji ürünlerinin üretimindeki artış %29 gibi dikkat çekici bir orana ulaştı. Üçüncü çeyrekte sanayi üretimindeki artış %5,1 olarak kaydedilirken, ilk 10 ayda ihracat %3,9 artarak 224,6 milyar dolara, yıllıklandırılmış ihracat ise 270,2 milyar dolara dayandı. Orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin toplam ihracattaki payının %42,8'e yükselmesi, Türkiye'nin teknolojik gelişiminde kaydedilen ilerlemeyi gösteriyor.



