ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), stratejik öneme sahip Hürmüz Boğazı'nın yasal geçiş yapan tüm gemilere açık olduğunu ve seyrüsefer serbestisini korumakta kararlı olduklarını duyurdu. CENTCOM, İran'ın bölgedeki 'haksız saldırganlığına, tacizlerine, tehditlerine ve keyfi deklarasyonlarına' rağmen uluslararası su yolunda seyrüsefer serbestisinin devam etmesi için ABD kuvvetlerinin hazır beklediğini belirtti. Yapılan resmi açıklamada, İran'ın Hürmüz Boğazı'nı kontrol etmediği ve deniz trafiğinin normal seyrinde ilerlediği vurgulandı.
İRAN'DAN KARŞILIKLI AÇIKLAMALAR
Öte yandan İran cephesinden gelen açıklamalarda, Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'ye ait bir seyir füzesini düşürdüğü ve geçtiğimiz hafta sonu İran'a yönelik gerçekleştirilen askeri saldırılara misilleme yapıldığı iddia edildi. İran'ın açıklamalarına göre, misilleme operasyonunun ilk aşamasında Ürdün'deki bir ABD üssü ile MQ-9 tipi insansız hava araçlarının konuşlandırıldığı hangarlar balistik füzelerle hedef alındı. İkinci aşamada, Hürmüz Boğazı'nda kuralları ihlal ettiği belirtilen bir geminin durdurulduğu ve Katar'daki El-Udeyd Hava Üssü'ndeki tesislerin vurulduğu bildirildi. Operasyonun üçüncü aşamasında ise Umman'daki ABD uçak gemilerine yakıt sağlayan platformlar ve lojistik destek merkezlerinin hedef alındığı öne sürüldü. Aynı süreçte İran ordusunun Kuveyt'teki Patriot hava savunma sistemlerini ve Bahreyn'deki ABD iletişim sistemlerini insansız hava araçlarıyla hedef aldığı da iddia edildi.
BOĞAZDA KISA SÜRELİ GERGİNLİK
Hafta içinde İran Devrim Muhafızları'nın Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir konteyner gemisini hedef almasının ardından, CENTCOM'un İran'a yönelik hava saldırıları gerçekleştirdiği belirtilmişti. İran kaynakları, pazar günü erken saatlerde Devrim Muhafızları Deniz Kuvvetleri'nin Hürmüz Boğazı'nda kurallara uymayan iki tekneyi uyarı ateşiyle durdurduğunu ve bu müdahalenin ardından boğazın geçici olarak ulaşıma kapatıldığını bildirdi. ABD ise bu duruma Güney İran'daki kıyı bölgelerine yönelik hava saldırılarıyla yanıt verdiğini duyurdu. Bu saldırılar sırasında Huzistan, Buşehr, Hürmüzgan ve Sistan-Beluçistan vilayetlerinde patlama sesleri duyulduğu ve İran hava savunma sistemlerinin aktif hale getirildiği gelen bilgiler arasında.



