BİLİM VE TEKNOLOJİ
Yayınlanma : 22 Şubat 2026 05:40
Düzenleme : 22 Şubat 2026 05:40

Hindistan'da yapay zeka fiyaskosu: Çin robotu 'kendi eserimiz' denildi, büyük tepki geldi!

Hindistan'da yapay zeka fiyaskosu: Çin robotu 'kendi eserimiz' denildi, büyük tepki geldi!
Hindistan'da bir üniversite, Çin'den alınan robotu kendi tasarımı gibi tanıttı. Skandal sonrası özür dileyen üniversiteye ve bakanlığa siyasi eleştiriler yöneltildi.

Hindistan'da Galgotias Üniversitesi'nin, katıldığı bir yapay zeka etkinliğinde Çin menşeli bir robotu kendi tasarımlarıymış gibi tanıttığı ortaya çıktı. Bu durum, üniversitenin ve Hindistan'ın yapay zeka alanındaki güvenilirliğini sarsan büyük bir skandala yol açtı.

Robotun Gerçek Kimliği Ortaya Çıktı

Üniversitede iletişim alanında çalışan Neha Singh, devlet televizyonunda 'Orion' adını verdiği robotu Galgotias Üniversitesi'nin geliştirdiği şeklinde tanıttı. Ancak sosyal medya kullanıcıları, robotun aslında Çinli bir firmanın 2.800 dolara satışa sunduğu bir model olduğunu hızla tespit etti. Bu gelişme, yapay zeka camiasında büyük yankı uyandırdı.

Bakan Geri Çekti, Üniversite Özür Diledi

Skandalın daha da büyümesine neden olan bir diğer gelişme ise Hindistan Elektronik ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashwini Vaishnaw'ın olayı kendi sosyal medya hesabından paylaşması oldu. Gelen yoğun eleştiriler üzerine Bakan, paylaşımını geri çekti. Galgotias Üniversitesi ve Neha Singh ise yaptıkları açıklamalarda, robotu kendilerinin üretmediğini ve böyle bir iddiada bulunmadıklarını belirterek özür diledi. Üniversite, X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, 'Bu robotu biz üretmedik ve üretmiş gibi davranmadık. Amacımız gelecekte bu teknolojileri geliştirecek zihinler yetiştirmektir' ifadelerini kullandı.

Siyasi Tartışmalar Alevlendi

Yaşanan bu olay, Hindistan siyasetinde de önemli tartışmalara neden oldu. Ana muhalefet partisi Indian National Congress, hükümeti sert dille eleştirerek Başbakan Narendra Modi'nin yapay zeka politikalarını sorguladı. Parti, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, 'Hindistan, küresel anlamda alay konusu oldu. Çin robotları bizimmiş gibi sunuluyor' diyerek durumu 'utanç verici' olarak nitelendirdi. Bu skandalın, New Delhi'de düzenlenecek olan büyük yapay zeka zirvesinin imajına da zarar verebileceği endişesi hakim.