EKONOMİ
Yayınlanma : 31 Aralık 2025 11:55
Düzenleme : 31 Aralık 2025 11:55

HAVELSAN'dan tarihi atılım: HÜRJET ve KAAN'da sınırlar kalkıyor, Türk yazılımı dünyaya açılıyor

HAVELSAN'dan tarihi atılım: HÜRJET ve KAAN'da sınırlar kalkıyor, Türk yazılımı dünyaya açılıyor
HAVELSAN, 2025'te satışlarını 500 milyon doların üzerine çıkararak rekor kırdı. ADVENT sistemi dört kıtaya yayılırken, HÜRJET ve KAAN projelerinde kritik testler tamamlandı. Şirket, geleceğin savunma teknolojilerine hazırlanıyor.

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, şirketin 2025 yılında net satışlarını yaklaşık yüzde 25 artırarak 500 milyon doların üzerine çıkardığını açıkladı. İhracat rakamlarının yüzde 5 arttığını ve toplam satışların yüzde 25'ini oluşturduğunu belirten Nacar, finansal hedeflere ulaşıldığını duyurdu. Şirket, Afrika ve Güney Amerika'da yeni pazarlara giriş yaparak küresel etkisini genişletti.

ADVENT SİSTEMİ DÖRT KITADA

HAVELSAN'ın en önemli ihracat ürünü olan Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi ADVENT, 2025 yılında Endonezya, Umman ve Şili'ye ihraç edildi. Bu hamleyle ADVENT, varlığını dördüncü kıtaya taşımış oldu. Ayrıca, Fransa merkezli Simaero firması ile işbirliği yapılarak şirket tarihinde ilk kez bir sivil tam uçuş simülatörü (A320) ihraç edildi. Afrika'ya atış simülatörü ve yapay zeka destekli video analitik ürünü Eyeminer'ın satışı da gerçekleştirildi.

MİLLİ PROJELERDE DEV ADIMLAR

Türkiye'nin milli hava platformları HÜRJET ve KAAN için kritik sorumluluklar üstlenen HAVELSAN, HÜRJET Gömülü Eğitim Sistemi Projesi kapsamında Faz-1 Fabrika Kabul Testleri'ni başarıyla tamamladı. Milli Muharip Uçak KAAN için geliştirilen gömülü eğitim sisteminin ilk sürüm yazılım teslimatı yapıldı ve ikinci sürüm çalışmalarına başlandı. Nacar, KAAN'da insanlı ve insansız, 6. nesile yönelik çalışmalar planlandığını ve gömülü sistemlerin bu süreçte destekleyici araç olacağını vurguladı.

GELECEĞİN TEKNOLOJİLERİNE HAZIRLIK

HAVELSAN, geleceğin harekat ortamına yönelik 'çok alanlı harekat' teknolojileri üzerinde çalışıyor. ADVENT ile su üstü ve altı harekat kabiliyetleri geliştirilirken, çok alanlı harekat konseptlerine uyum sağlamak için tecrübeler su altı platformlarına da yaygınlaştırılıyor. Ayrıca, mini denizaltı ve insansız sualtı araçları için Kompakt Görev Sistemleri geliştirilmesine yönelik Ar-Ge çalışmaları başlatıldı. MİLDEN (Milli Denizaltı) için komuta ve kontrol vizyonu oluşturulduğu ve hazır olunduğu ifade edildi.