İsrail'in Gazze'deki saldırıları sürerken, Filistin'e insani yardım ulaştırmayı hedefleyen Uluslararası Sumud Kara Konvoyu'nun müzakere heyetinde yer alan 10 yabancı aktivist, Libya'da Hafter güçleri tarafından hukuka aykırı şekilde alıkonulduktan sonra serbest bırakıldı. Yaklaşık bir aydır Bingazi'de rehin tutulan aktivistlerin kurtuluşu, MİT Başkanı İbrahim Kalın'ın Hafter ile yaptığı kritik görüşmenin hemen ardından gerçekleşti. Bu durum, Türkiye'nin diplomatik gücünü bir kez daha gözler önüne serdi.
HUKUKSUZ ALIKONULMA VE DİPLOMATİK ÇÖZÜM
24 Mayıs'tan bu yana özgürlüklerinden mahrum bırakılan aktivistlerin serbest bırakılması için Libya Dışişleri Bakanlığı'nın da ülkeden çıkarılma süreçlerini başlattığı duyuruldu. Serbest kalan aktivistlerden altısı dün İstanbul'a ulaşırken, dört kişi ise Tunus üzerinden Avrupa'ya geçiş yaptı. Alıkonulan isimlerden 24 yaşındaki Polonyalı aktivist Laura Kwoczala, yaşadıklarını İstanbul Havalimanı'nda Yeni Şafak'a anlattı. Gazze'ye yardım ulaştırmak amacıyla yola çıktıklarını belirten Kwoczala, "Yardımın Gazze'ye ulaştırılması için görüşme yapmaya gitmiştik. Ancak bunun yerine özgürlüğümüzden mahrum bırakıldık. Biz gözaltına alınmadık, kaçırıldık. Olay sınır kapısında yaşanmadı. Daha kontrol noktasına ulaşmadan yolumuz kesildi." dedi. Yaşadıklarının hukuki bir zemine dayanmadığını vurgulayan Kwoczala, kendilerine serbest bırakılacakları söylenmesine rağmen özel bir uçakla Bingazi'ye sevk edilip hiçbir suçlama olmadan hapsedildiklerini aktardı. Kwoczala, kamuoyuna "Filistin'i unutturmayın" çağrısında bulunarak, yaşadıklarının Filistinlilere yapılan zulüm karşısında küçük kaldığını belirtti.
YENİ KONVOYLAR VE FİLOLAR YOLDA
İstanbul Havalimanı'nda aktivistleri karşılayan Mavi Marmara Derneği Başkanı Beheşti İsmail Songür, arkadaşlarının 31 gün boyunca hiçbir gerekçe gösterilmeden Libya'da tutulduğunu ve Türkiye'nin diplomatik çabaları sayesinde serbest kaldıklarını söyledi. Songür, "Gazze ablukası kırılıncaya kadar konvoylar da filolar da yoluna devam edecek." diyerek kararlılıklarını dile getirdi. İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım da dünya güçlerinin sessiz kaldığı bu dönemde mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. Yıldırım, "Bu sefer daha fazla gemiyle Akdeniz'de olacağız. Yeni konvoylar hazırlanacak, yeni yürüyüşler yapılacak. İsrail'in baskıları mücadeleyi durduramayacak. Zafer Filistin'in olacak." ifadeleriyle geleceğe yönelik planlarını ve umutlarını paylaştı.


