DÜNYA
Yayınlanma : 27 Eylül 2025 13:59
Düzenleme : 27 Eylül 2025 13:59

Güney Kore Başkanı Lee Jae Myung, Trump'tan Kuzey Kore için barış elçisi olmasını istedi

Güney Kore Başkanı Lee Jae Myung, Trump'tan Kuzey Kore için barış elçisi olmasını istedi
Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Hyun, Devlet Başkanı Lee Jae Myung'un ABD Başkanı Donald Trump'tan Kuzey Kore ile barış elçisi olmasını istediğini ve Trump'ın bu talebi memnuniyetle karşıladığını açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Cho Hyun, Devlet Başkanı Lee Jae Myung'un ABD Başkanı Donald Trump'tan Kuzey Kore ile 'barış elçisi' olmasını talep ettiğini duyurdu.

TRUMP'TAN BARIŞ ELÇİLİĞİ İSTEĞİ

Cho Hyun, The Associated Press'e verdiği demeçte, Devlet Başkanı Lee Jae Myung'un, Donald Trump'tan Kore Yarımadası'ndaki askeri gerilimi azaltmak amacıyla Kuzey Kore'yi müzakerelere ikna etmesi için liderlik vasıflarını kullanmasını istediğini belirtti. Bakan Cho, Trump'ın bu talebi memnuniyetle karşıladığını ve Kuzey Kore ile yeniden ilişki kurmaya istekli olduğunu ekledi.

KORE YARIMADASI'NDA GERİLİM VE DİYALOG İHTİYACI

Cho Hyun, Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası artan küresel istikrarsızlığa dikkat çekerek, Kore Yarımadası'ndaki olası bir askeri çatışmadan duyulan endişeyi dile getirdi. Bu nedenle, askeri gerilimi azaltmak ve en azından bir acil durum iletişim hattı kurmak amacıyla Kuzey Kore ile diyalog kurmanın zorunlu olduğunu vurguladı. Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Cho, yeni hükümetin politikasının, ordular arasında acil hat kurulması, askeri gerilimin azaltılması ve iki taraf arasında güven inşa edilmesi gerekliliğini haklı çıkardığını ifade etti.

ÇİN İLE İLİŞKİLER VE EGEMENLİK İHLALİ

Bakan Cho, hükümetin Çin ile de ilişkiler kurma niyetinde olduğunu ve Dışişleri Bakanı Vang Yi ile yapıcı görüşmeler gerçekleştirdiğini aktardı. Ancak, bazı kabul edilemez konuların bulunduğunu da açıkça belirttiğini söyledi. Çin'in Sarı Deniz'de Güney Kore'nin egemenliğini ihlal eden bir yapı kurduğuna işaret eden Cho, bu yapının kaldırılması gerektiğini belirttiklerini ve aksi takdirde uygun önlemlerin değerlendirileceğini kaydetti.