DÜNYA
Yayınlanma : 11 Ağustos 2025 14:32
Düzenleme : 11 Ağustos 2025 14:32

Global Sumud Flotilla: 50 Gemiyle Gazze Ablukası Kırılmaya Çalışılacak

Global Sumud Flotilla: 50 Gemiyle Gazze Ablukası Kırılmaya Çalışılacak
İşgalci İsrail’in Gazze ablukasını kırmak için 44 ülkeden 50 geminin katılacağı Global Sumud Flotilla, Ağustos sonu veya Eylül başında yola çıkacak. Organizasyon, insani yardım taşıyarak ablukayı kırmayı ve diplomatik baskıyı artırmayı hedefliyor.

İşgalci İsrail’in Gazze’deki ablukasını kırmak için Özgürlük Filosu, Sumud Konvoyu, Global March to Gaza Hareketi ve Sumud Nusantara’nın oluşturduğu Global Sumud Flotilla organizasyonu, 44 ülkeden 50 gemiyle Gazze’ye gidecek. Global March To Gaza Türkiye Koordinatörü Hüseyin Durmaz, Yeni Şafak’a organizasyonun amacını, gemiye binecekleri ve binme şartlarını açıkladı.

GLOBAL SUMUD FLOTILLA'NIN AMACI

Durmaz, oluşumun amacının onlarca gemiyle ablukayı kırmak ve dünyanın her ülkesinden seferber olarak yola çıkmak olduğunu belirtti. Geçtiğimiz pazartesi günü Tunus'ta yapılan yüz yüze toplantıdan sonra dünya lansmanı yapıldı ve Türkiye’de geçen çarşamba kamuoyuna açıklandı. 44 ülkeden onlarca gemiyle Ağustos sonunda veya Eylül başında Gazze'deki ablukayı kırmak için yola çıkılacak. Haluk Levent ve Kenan İmirzalıoğlu gibi ünlü isimlere de davetiye gönderildi. Bazı milletvekillerinin de katılacağı belirtildi.

İSRAİL'İN MANİPÜLASYONLARI

Organizasyon insani yardım taşıyacaklarını ancak 50 geminin Gazze’nin ihtiyacını karşılamayacağını kabul etti. Amaç, insani yardım ve aktivizmle Gazze'ye uygulanan ablukayı kırmak ve eş zamanlı karasal eylemlerle diplomatik baskıyı artırmak. Greta Thunberg, Liam Cunningham, Thiago Avila ve Yasemin Acar gibi isimler de Global Sumud Flotilla’da yer alıyor. Gemiler Avrupa'dan kalkacak, ancak limanlar güvenlik nedeniyle paylaşılmıyor. İsrail’den ciddi manipülasyon ve baskı başladığı belirtildi. İngiltere’nin, kaptanların uluslararası sulara çıkma izni olan ICC belgesinin kullanımını zorlaştırdığı ve bu durumun kaptan sayısını azalttığı ifade edildi. İsrail'in, radikalizmle suçlama veya bayrak veren ülkeler üzerine baskı yapma ihtimalinin de göz önünde bulundurulduğu aktarıldı.

GEMİYE BİNME ŞARTLARI

Globalsummitflotilla.org adresine 10 binin üzerinde başvuru yapıldı. Başvuru kriteri, Gazze için gözyaşı dökmüş ve eylemin başarısına inanmış herkesin başvurması, ancak İsrail'in terörle suçlayamayacağı kişilerin tercih edilmesi. Eylem tamamen sivil ve barışçıl olup, hiçbir şekilde karşı koyma veya fiziksel temas olmayacak. Ülkemizden başvurmak isteyenler site üzerinden kayıt formu doldurabilir.