DÜNYA
Yayınlanma : 26 Kasım 2025 22:58
Düzenleme : 26 Kasım 2025 22:58

Gine-Bissau'da şok darbe: Askerler yönetimi ele geçirdi, seçimler askıya alındı!

Gine-Bissau'da şok darbe: Askerler yönetimi ele geçirdi, seçimler askıya alındı!
Guine-Bissau'da bir grup asker yönetimi ele geçirdi, Cumhurbaşkanı Embalo'yu alıkoydu ve seçim sürecini askıya aldı. Ülke, uyuşturucu trafiğinde önemli bir rol oynuyor.

Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'da, bir grup asker yönetimi ele geçirerek ülkeyi kaosa sürükledi. Askeri darbe girişimi sonrası, devam etmekte olan seçim sürecinin askıya alındığı ve ülke sınırlarının kapatıldığı duyuruldu.

DÜZENİN YENİDEN TESİSİ İDDİASI

Cumhurbaşkanlığı Askeri Daire Başkanı'nın liderliğindeki 'Düzenin yeniden tesisi için Yüksek Askeri Komuta' isimli grup, ülkenin tam kontrolünü ikinci bir emre kadar ele geçirdiklerini açıkladı. Bu askeri grubun, Cumhurbaşkanı Umaro Sissoko Embalo'yu makamında alıkoyduğu bildirildi. Fransız basınına yansıyan haberlere göre, muhalif lider Domingos Simoes Pereira da darbe sırasında tutuklananlar arasında yer alıyor.

SEÇİM SÜRECİ VE GEÇMİŞ KRİZLER

Bu önemli gelişme, 23 Kasım'da hem cumhurbaşkanlığı hem de milletvekili seçimlerinin yapıldığı ülkede yaşandı. Cumhurbaşkanı Embalo, henüz resmi sonuçlar açıklanmadan, kendi ekibinin yaptığı sayıma göre oyların yüzde 65'ini aldığını iddia ederek zaferini ilan etmişti. Gine-Bissau, geçmişte de benzer siyasi krizlere sahne olmuştu; 2019'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de hem Embalo hem de rakibi zafer ilan ederek ülkede aylarca süren bir siyasi belirsizlik yaşanmıştı. Portekiz'den 1974'te bağımsızlığını kazanan Gine-Bissau, aynı zamanda Latin Amerika'dan Avrupa'ya uyuşturucu sevkiyatında önemli bir transit ülke konumunda.