EKONOMİ
Yayınlanma : 06 Kasım 2025 18:02
Düzenleme : 06 Kasım 2025 18:02

Gebze'deki yıkımın ardından şok gelişme: 21 bina için kritik karot testleri başladı! Riskli çıkarsa dönüşüm kapıda!

Gebze'deki yıkımın ardından şok gelişme: 21 bina için kritik karot testleri başladı! Riskli çıkarsa dönüşüm kapıda!
Gebze'de yıkılan binanın ardından boşaltılan 21 bina için karot testleri başladı. Riskli çıkması durumunda dönüşüm süreci başlatılacak, vatandaşlara taşınma ve kira yardımı yapılacak.

Gebze'de 29 Ekim'de meydana gelen ve 4 kişinin yaşamını yitirdiği 7 katlı bir binanın çökmesi, bölgede endişe yaratmıştı. Facianın ardından tedbir amacıyla boşaltılan 22 binadan 21'i için şimdi kritik bir adım atılıyor.

HASAR TESPİTİNDE SON PERDE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Ömer Bulut, Kocaeli Valisi İlhami Aktaş ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile birlikte hasar tespit çalışmalarını yerinde inceledi. Yapılan incelemelerde, yıkılan binanın hemen yanındaki bir yapıda ağır hasar tespit edilirken, bazı eski binalarda ise malzeme korozyonu gibi sorunlar gözlemlendi. Üst yapılarda yaklaşık 1.200 bina kontrol edildiği belirtildi.

21 BİNADAN KAROT ALINIYOR, RİSKLİ ÇIKARSA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Bakan Yardımcısı Bulut, bugün itibarıyla boşaltılan 21 binadan karot örnekleri alınarak detaylı incelemelerin başlatıldığını duyurdu. Vatandaşların binalarına geri dönmeden önce tüm risk analizlerinin tamamlanacağının altını çizen Bulut, "Riskli çıkma durumlarında dönüşüm sürecini başlatacağız. Vatandaşlarımızı burada mağdur etmeyeceğiz; gerek taşınma, gerek kira yardımlarında bulunacağız." ifadelerini kullandı. Sürecin, her bir binanın ayrıntılı risk analizleri tamamlandıktan sonra ilerleyeceği bilgisi paylaşıldı. Bakan Yardımcısı Bulut, basın açıklamasının ardından ilgili yetkililerle bir koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi.