DÜNYA
Yayınlanma : 14 Ağustos 2025 05:37
Düzenleme : 14 Ağustos 2025 05:37

Gazze'de sağlık krizi: 600'den fazla kişi tahliye beklerken hayatını kaybetti

Gazze'de sağlık krizi: 600'den fazla kişi tahliye beklerken hayatını kaybetti
Gazze'deki sağlık sistemi işgal nedeniyle çökmüş durumda; 600'den fazla kişi tahliye beklerken hayatını kaybetti. Binlerce kişi İsrail'in onayını beklerken, Dünya Sağlık Örgütü tahliye sürecinin 10 yılı bulabileceği uyarısında bulundu.

İşgalci güç, Gazze'deki hastaneleri kullanılamaz hale getirerek sağlık sistemini çöküşün eşiğine getirdi. Filistinlilerin kıyı şeridinden çıkışını engelleyen işgal, 600'den fazla kişinin tahliye beklerken hayatını kaybetmesine yol açtı. Guardian gazetesinin haberine göre, Gazze'deki doktorlar, abluka nedeniyle yeterli tıbbi malzeme bulunmadığı için hastaların yurt dışına tahliye edilmesi için başvuruda bulunuyor.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE

Yurt dışına çıkarılıp tedavi edilmeyi bekleyen binlerce Filistinli, İsrail askeri ajansı Cogat’ın onayına muhtaç durumda. Aralık ayında Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’den tıbbi tahliyelerin hızının çok yavaş olduğunu ve bu şekilde devam etmesi halinde bekleyenlerin yurt dışına çıkarılma süresinin 10 yılı bulabileceğini açıkladı.

TAHLİYE BEKLEYENLERİN ACI HİKAYELERİ

Gazeteye konuşan Abdel Karim isimli gencin ailesi, çocuklarının yaklaşık 1 yıldır tahliye beklediğini ve bu süre içinde yürüme yeteneğini kaybettiğini belirtti. Hamas, küresel bir protesto çağrısında bulunurken, BM ise Gazze'de açlıktan ölen insan haberlerinin sıradan bir olay haline geldiğini ifade etti. İsrailli gazeteciler ise Gazzeli meslektaşları için bir araya geldi.