DÜNYA
Yayınlanma : 06 Ağustos 2025 07:52
Düzenleme : 06 Ağustos 2025 07:52

Gazze'de insani kriz derinleşiyor: 20 Filistinli hayatını kaybetti

Gazze'de insani kriz derinleşiyor: 20 Filistinli hayatını kaybetti
Gazze'deki hükümetin açıklamasına göre, İsrail'in yardım kısıtlaması nedeniyle insani kriz derinleşti. Deyr el-Belah'ta yardım tırının devrilmesi sonucu 20 Filistinli hayatını kaybetti, çok sayıda kişi yaralandı.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in yardım girişini kısıtlamasıyla Gazze'de insani krizin derinleştiğini ve kaos ortamının sürdüğünü duyurdu. İsrail'in, sınırlı sayıda izin verilen insani yardım tırlarını kasıtlı olarak tehlikeye atarak açlık çeken Filistinlilere ulaşmasını engellediği belirtildi. Yardım tırlarının, sivillerle dolu yollara yönlendirilerek saldırılara maruz bırakıldığı vurgulandı.

GAZZE'DE İNSANİ YARDIM TIRININ DEVRİLMESİ

Açıklamada, Deyr el-Belah'ta İsrail ordusunun daha önce bombaladığı güvensiz bir yola yönlendirilen gıda taşıyan yardım tırının devrilmesi sonucu 20 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin de yaralandığı ifade edildi. Gazze Şeridi’ne dün sadece 95 yardım tırı girebildi. İsrail'in, bu kaos ortamıyla Filistinlileri hayatlarını tehlikeye atmaya ittiği belirtildi.

İSRAİL'İN KASITLI EYLEMLERİ

Açıklamada, İsrail'in 2,4 milyon insana karşı kitlesel aç bırakma suçu işlediği, insani yardım girişini engellediği ve sınır kapılarını kapalı tuttuğu aktarıldı. Uluslararası toplumun sessizliğine dikkat çekilirken, İsrail'in işlediği suçların uluslararası insancıl hukuka göre soykırım suçu teşkil ettiği belirtildi. İsrail ve bu sisteme katılan ülkeler, Gazze'deki insani felaketten sorumlu tutuldu.

ULUSLARARASI TOPLUMA ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

Açıklamada, İsrail'in suçlarının durdurulması için acil müdahale çağrısı yapıldı. Açlığa mahkum edilen Gazze'ye engelsiz ve koşulsuz gıda, tıbbi malzeme ve temel ihtiyaçların girişinin sağlanması, sınır kapılarının güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde açılması istendi. Gazze Şeridi’ndeki durumun tüm kırmızı çizgileri aştığı vurgulanarak, gerekli müdahalenin yapılmamasının suç ortaklığı anlamına geleceği belirtildi. İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları 18 Mart'ta yeniden başlamış, 7 Ekim 2023'ten bu yana en az 61 bin 20 Filistinli hayatını kaybetmiş, 150 bin 671 kişi de yaralanmıştır. 18 Mart'tan itibaren ise 9 bin 519 kişi yaşamını yitirmiş, 38 bin 630 kişi yaralanmıştır. 27 Mayıs'tan bu yana ise insani yardım adı altında kurulan dağıtım bölgelerinde 1568 Filistinli hayatını kaybetmiş, 11 bin 230 kişi de yaralanmıştır. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridi'nin tamamını işgal edeceklerini duyurdu.