Gazze Şeridi'nde İsrail'in soykırım uygulamaları ve uyguladığı sıkı abluka, yenidoğan ve prematüre bebekler için ağır bir sağlık ve insani krize yol açtı.
BEBEKLERDE SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ ARTIYOR
İsrail'in saldırıları ve ablukası nedeniyle Gazze Şeridi'nde ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı yaşanırken, bebeklerde solunum güçlüğü vakalarında tehlikeli bir artış gözlemleniyor. Han Yunus'taki Nasır Tıp Kompleksi'ne bağlı Tahrir Hastanesi'nin yenidoğan ve prematüre servisleri, bu durumun en çarpıcı örneklerini sergiliyor. Hastanenin iç ve dış bölümlerinde, prematüre ve yeni doğan bebeklerin hayatta kalma mücadelesi dramatik bir tablo çiziyor. Gazze Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan bir videoda, ailelerin bebeklerini hastane zeminine yatırmak zorunda kaldığı ve yatak yetersizliği nedeniyle üç bebeğin aynı yatağı paylaşmak durumunda kaldığı görülüyor. Yoğun bakım servisindeki prematüre ve yeni doğan bebekler, bronşiolit ve akut solunum sıkıntısı nedeniyle yoğun tedavi altında. Tahrir Hastanesi Müdürü Ahmed el-Ferra, Gazze'de ağır bir bronşiolit dalgası yaşandığını ve bazı prematüre bebeklerin solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanmak zorunda kaldığını belirtti.
YATAK VE MALZEME EKSİKLİĞİ HAYATİ RİSK TAŞIYOR
El-Ferra, hastanenin bir aydan küçük bebeklerle dolu olduğunu ve çoğunun nefes almakta zorlandığını, yoğunluk nedeniyle bazı çocukların yerde, kiminin battaniye üzerinde, kiminin ise doğrudan zeminde yatmak zorunda kaldığını ifade etti. Yatak yetersizliği nedeniyle doktor ve hemşirelerin üç bebeği aynı yatağa yatırmak zorunda kaldığını, bunun da hayati riskler taşıdığını vurguladı. Oksijen de yetersiz olduğu için çocuklara oksijen desteği öncelik sırasına göre sağlanıyor. Prematüre bebekler ayrıca kuvöz ve gerekli tıbbi malzemelerin yokluğundan kaynaklanan ek bir sağlık kriziyle karşı karşıya. Birçok bebeğin erken doğumun da etkisiyle solunum sisteminde ciddi sorunlar yaşadığı aktarıldı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI VE ÇOCUKLAR ZOR DURUMDA
Yoğunluk ve personel eksikliği sağlık çalışanlarını da zorluyor. Doktor ve hemşireler, sayısız vaka arasında yetişmekte zorlanırken, bu durum tıbbi süreçte karışıklıklara yol açıyor. Bulaşıcı solunum yolu hastalıklarının yayılma riskine dikkat çeken El-Ferra, çocukların sağlık hakkının korunması gerektiğini ve onların tek suçunun Gazze'de doğmuş olmaları olduğunu söyledi. El-Ferra, "soykırımın derhal durdurulması, hastanelerin özellikle de yenidoğan servislerinin yeniden faaliyete geçirilmesi" çağrısında bulundu.



