DÜNYA
Yayınlanma : 19 Şubat 2026 07:01
Düzenleme : 19 Şubat 2026 07:01

Gazze'de barış umudu yeşeriyor: İlk kritik zirve Washington'da!

Gazze'de barış umudu yeşeriyor: İlk kritik zirve Washington'da!
Gazze’de kalıcı barış için kurulan Gazze Barış Kurulu ilk toplantısını Washington'da yapıyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Türkiye'yi temsil edeceği zirvede, insani yardım ve iki devletli çözüm vurgusu yapılacak.

Gazze’de kalıcı barışın tesisi amacıyla kurulan Gazze Barış Kurulu, ilk önemli toplantısını 19 Şubat tarihinde ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştirecek. İsviçre’nin Davos kentinde imzalanan Gazze Barış Kurulu Şartı ile resmen faaliyete geçen kurulun bu ilk buluşmasında Türkiye’yi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temsilcisi olarak Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılım gösterecek.

ULUSLARARASI TOPLUMDAN SOMUT ADIM

Uluslararası camianın Ortadoğu’da sürdürülebilir bir barış ortamı yaratma yönündeki en somut adımlarından biri olarak görülen Gazze Barış Kurulu, bölgedeki krizin hem siyasi hem de insani boyutlarına kurumsal bir yapı kazandırmayı amaçlıyor. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bakan Fidan’ın bu kritik toplantıdaki konuşmasında, krizin başından bu yana Türkiye’nin üstlendiği “aktif ve yapıcı rol”ün altını çizeceği ifade edildi.

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ VE FİDAN'IN MESAJLARI

Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgilere göre, Bakan Fidan, yapacağı konuşmada Filistin sorununun çözümüne yönelik çabaların kararlılıkla sürdürülmesi gerektiğine vurgu yapacak ve Türkiye’nin bu yöndeki her türlü girişime tam destek vereceğini belirtecek. Fidan, İsrail'in ateşkes ihlallerine ve insani yardımların Gazze'ye ulaşmasını engelleyen uygulamalarına derhal son vermesi gerektiğini hatırlatacak. Ayrıca, Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım sağlamaya devam edeceğini ve yeniden imar faaliyetlerine katkıda bulunmaya hazır olduğunu kaydedecek. Fidan, Türkiye’nin Gazze'de Filistin halkının haklarının korunması ve güvenliğinin sağlanması için oluşturulacak uluslararası mekanizmalarda yer alma konusundaki iradesini yineleyecek. Bununla birlikte, Batı Şeria’da İsrail’in uyguladığı baskılar, artan yasa dışı yerleşim faaliyetleri ve yerleşimci şiddetine karşı acil önlem alınması gerektiğini de vurgulayacak. Bakan Fidan, Türkiye’nin iki devletli çözüm perspektifine olan desteğini de bu platformda bir kez daha teyit edecek.