DÜNYA
Yayınlanma : 24 Temmuz 2025 05:27

Gazze'de açlık krizi: 10 sivil daha hayatını kaybetti

Gazze'de açlık krizi: 10 sivil daha hayatını kaybetti
Gazze'de İsrail'in tecriti nedeniyle açlık krizi derinleşirken, son 24 saatte 10 sivilin daha açlıktan öldüğü bildirildi. Uluslararası STK'lar ve BM, acil ateşkes ve insani yardım çağrısı yapıyor.

İşgalci İsrail ordusunun 2 Mart'tan beri devam eden tecriti nedeniyle Gazze'de yaşayan siviller açlıkla karşı karşıya. Uluslararası toplumu harekete geçiren bu durum, binlerce insanın ölümle burun buruna gelmesine neden oluyor.

ULUSLARARASI STK'LAR UYARI YAPIYOR

Aralarında Sınır Tanımayan Doktorlar, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) ve Oxfam International gibi önemli kuruluşların da bulunduğu 109 Sivil Toplum Kuruluşu (STK), ortak bir bildiri yayınlayarak Gazze'de kapsamlı bir açlık yaşanabileceği uyarısında bulundu. STK'lar, İsrail ve Hamas'tan acil ateşkes ilan etmelerini ve insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması için tüm sınır kapılarının açılmasını talep etti. Tonlarca gıda, ilaç, çadır ve yaşam malzemesinin hazır bekletildiğine dikkat çeken STK'lar, İsrail'in sınır kapılarını kapatmasının bu malzemelerin ulaşmasını engellediğini vurguladı.

BM: İSRAİL GÜVENCELERİ İHLAL EDİYOR

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gazze'deki yaşamsal hatların hızla çöktüğünü belirtmişti. BM Sözcüsü Stephane Dujarric ise, Gazze'ye gıda yardımı götürmeye çalışan sivillerin vurulduğunu açıkladı. Dujarric, gıdanın Gazze'ye son derece yetersiz miktarda ulaştığını ve İsrail'in güvencelerine rağmen sivillerin ateş altına alındığını belirtti. Bu durumu 'kabul edilemez' olarak nitelendiren Dujarric, insani yardım faaliyetlerinin kolaylaştırılması ilkesinin ihlal edildiğini vurguladı.

AÇLIKTAN ÖLÜM SAYISI ARTIYOR

Gazze Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre, İsrail'in uyguladığı tecrit nedeniyle son 24 saatte 10 sivil açlıktan öldü. Aralarında bir çocuğun da bulunduğu bu ölümlerle birlikte, 7 Ekim 2023'ten bu yana açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklı can kayıplarının sayısı 81'i çocuk olmak üzere 111'e ulaştı.