BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Haq, sahadaki meslektaşlarından edindiği bilgilere dayanarak Gazze'de hala gıdaya ulaşmaya çalışanların öldürüldüğünü ve vurulduğunu belirtti. Mayıs ayından bu yana gıdaya ulaşmaya çalışan 1500 kişinin İsrail'in “askerileştirilmiş” yardım dağıtım noktaları ve BM'nin yardımlarının geçtiği yollarda öldürüldüğünü duyurdu.
GAZZE'DE İNSANİ KRİZ
BM ve ortaklarının Gazze'deki barınma ihtiyaçlarını da karşılayamadığını aktaran Haq, mart ayından beri Gazze'ye barınak malzemelerinin girişine izin verilmediğini ifade etti. Geçen hafta bazı gıda malzemelerinin girişine izin verildiğini ancak bunların ihtiyaçları karşılamaktan çok uzak olduğunu, Gazze'de özellikle çocuklar arasında açlığın korkunç boyutlara ulaştığını hatırlattı. BM ve ortakları acil ateşkes çağrısını yineleyerek, ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek için insani yardım ve ticari ürünlere engelsiz erişim sağlanması gerektiğini vurguladı.
BM GENEL SEKRETERİ'NİN UYARISI
Haq, AA muhabirinin, İsrail'in kara saldırılarını genişletme planları ve işgal altındaki topraklarda ilhak çağrıları hakkındaki sorusuna, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in bu girişimin BM'nin itibarı ve etkisini kurtarmak için yeterli olacağına inandığını söyledi. BM'nin itibarının dünyanın dört bir yanındaki insanlar için “sonuç üretme” konusundaki kanıtlanmış geçmişine dayandığını belirten Haq, kuruluşun ilk on yıllarındaki sömürgesizleştirme çabalarından, başarılı diplomatik müzakerelere ve Gazze ile Sudan'daki insani yardımlara değindi. Benzer durumların BM tarihinde yaşandığını ve temel eksiğin “uluslararası birlik” olduğunu dile getiren Haq, ülkeler arasında, özellikle Güvenlik Konseyi'ndeki ayrışmanın BM'nin etkinliğini engellediğini ancak BM'nin 80. yıl reform sürecinin daha düşük maliyetle daha yüksek etkinlik sağlayacağına inandığını belirtti. BM Genel Sekreteri'nin Gazze için ülkelerle birlikte çalışmaya ve birlik çağrısında bulunmaya devam ettiğini, bu çağrının son derece hayati bir öneme sahip olduğunu vurguladı. İsrail'in askeri operasyonlarını genişletme veya işgal altındaki toprakları ilhak planına ilişkin olarak BM'nin hukuki olarak ilhakı tanımadığını, Genel Sekreteri'nin İsrail'e uluslararası hukuka uyması çağrısında bulunduğunu ve askeri çözümün olmadığını, 2 yıldır bunun net olduğunu, süreçte çok büyük acı ve can kaybı yaşandığını ve ateşkesin zamanının geldiğini ifade etti.



