GÜNDEM
Yayınlanma : 17 Ekim 2025 12:10
Düzenleme : 17 Ekim 2025 12:10

Gaziantep'te suyun yeni hayatı: arıtılan her damla toprağa can katıyor

Gaziantep'te suyun yeni hayatı: arıtılan her damla toprağa can katıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, atık suların %99'unu arıtarak tarımda kullanıma sunan örnek bir model geliştirdi. Bu sistemle hem su kaynakları korunuyor hem de çiftçilerin sulama maliyetleri düşürülüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nin su yönetiminde gerçekleştirdiği devrim niteliğindeki çalışmalar, kuraklık tehdidi altındaki bölge için umut ışığı oluyor. Başkan Fatma Şahin liderliğinde hayata geçirilen sistem, atık suları tarımsal üretimin hizmetine sunarak sürdürülebilir bir model oluşturuyor.

SUYUN İKİNCİ HAYATI BAŞLIYOR

İleri biyolojik arıtma tesislerinde işlenen suların %99'u tarım arazilerine ulaşıyor. Bu sistem sayesinde hem içme suyu kaynakları korunuyor hem de çiftçilerin sulama maliyetleri önemli ölçüde azalıyor. Gaziantep modeli, su kıtlığı çeken pek çok bölge için yol haritası niteliği taşıyor.

KÜRESEL BİR ÖRNEK DOĞUYOR

Fatma Şahin'in vizyoner liderliğiyle hayata geçirilen proje, uluslararası arenada da büyük takdir topluyor. Dünya genelinde benzer iklim koşullarına sahip kentler, Gaziantep'in bu başarılı modelini incelemek için heyetler gönderiyor. Sürdürülebilir su yönetimi konusunda adeta bir okul haline gelen kent, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma mücadelesinde öncü rol üstleniyor.

ÇİFTÇİLERİN YÜZÜ GÜLÜYOR

Arıtılmış sularla sulanan tarım arazilerinde verimlilik artarken, üreticiler de daha uygun maliyetlerle üretim yapma imkanı buluyor. Bu sistem sayesinde hem çevre korunuyor hem de tarımsal üretim desteklenerek bölge ekonomisine katkı sağlanıyor. Gaziantep'in bu başarısı, diğer belediyelere de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.