DÜNYA
Yayınlanma : 28 Ekim 2025 19:53
Düzenleme : 28 Ekim 2025 19:53

fransada atmlerden 10 euroluk banknot yok

fransada atmlerden 10 euroluk banknot yok
Fransa’da ATM’lerden 10 Euro’luk banknotların kaybolması dar gelirliyi zorluyor, bu durum Türkiye’ye nakit yönetimi konusunda uyarı niteliği taşıyor.

Fransa’da ATM’lerden para çekmek isteyenler, 10 Euro’luk banknotları bulmakta zorlanıyor. Ülkedeki birçok banka, teknik gerekçeler ve maliyet kaygıları nedeniyle küçük kupürleri sistemden çıkardı. Bu durum, nakit kullanımına bağımlı olan dar gelirli kesimi olumsuz etkiliyor. Bankacılık kaynaklarına göre, her ATM’de farklı banknot türleri için ayrı kasetler kullanıldığından, bu işlem bankalara ekstra maliyet getiriyor.

FRANSADA GÜNLÜK HAYATTA SIKINTILAR

Vatandaşlar, market alışverişi, ulaşım ve küçük ödemelerde 10 Euro’luk banknotları tercih ediyordu. Ancak şimdi para üstü bulamama sorunu yaşanıyor ve bazı işletmeler nakit ödemeyi reddediyor. Yaşlılar gibi dijital ödeme sistemlerine erişimde zorlanan gruplar, bu krizi daha fazla hissediyor.

TÜRKİYE İÇİN DERSLER

Uzmanlar, Fransa’daki tabloyu Türkiye için uyarı olarak görüyor. Son yıllarda 50 TL ve altındaki banknotların dolaşımdaki oranı azalırken, yüksek enflasyonun etkisiyle daha yüksek kupürlü banknotlar yaygınlaşıyor. Finans çevreleri, küçük kupürlerin piyasadan çekilmesinin harcama alışkanlıklarını ve nakit dolaşımını olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor ve dengeli nakit yönetimi öneriyor.