Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Suriyeli mevkidaşı Şeybani, Ankara'da ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Bakan Fidan, Suriye'deki olumlu gelişmelerden rahatsız olanların olduğunu ve sisteme entegre olmayan YPG'nin bu havayı bozduğunu vurguladı. Ayrıca, İsrail'in Suriye'deki durumdaki karanlık rolüne dikkat çekti.
FİDAN'IN ÖNEMLİ AÇIKLAMALARI
Bakan Fidan, 8 Aralık'ta Suriye'de yeni bir dönemin başladığını ve yönetimin hem bölge devletleriyle hem de uluslararası aktörlerle pozitif ilişkiler geliştirmeye başladığını belirtti. Ancak, YPG'nin sisteme entegre olmaması nedeniyle bir meydan okuma ve zorluk yaşandığını ifade etti. Yeni Suriye'nin, tüm halkların, inançların ve kültürlerin muhafaza edildiği, bir arada yaşayabildiği bir Suriye olması gerektiğini vurgulayan Bakan Fidan, Türkiye'nin bu yönde telkinlerde bulunduğunu söyledi. Süveyda'daki olaylara değinen Bakan, bu karanlık tablonun en büyük aktörlerinden birinin İsrail olduğunu, İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikalarının bir ayağını da Suriye'nin oluşturduğunu dile getirdi.
İSRAİL'İN BÖLGEDEKİ ROLÜ
Bakan Fidan, İsrail'in Suriye'de karışıklık çıkarmayı ve kaotik bir ortam oluşturmayı öncelik haline getirdiğini, attığı adımların bölgedeki krizi tetiklediğini belirtti. Avrupa, Amerika ve bölgedeki dost ülkelerle yakın fikir alışverişinde bulunduklarını ifade eden Bakan, Suriye'nin istikrarını ve güvenliğini bozucu tavırlara müsamaha gösterilmemesi gerektiğini vurguladı. İsrail'in adımlarının sadece ilgili ülkeleri değil, sınırlarındaki diğer ülkeleri de etkilediğini söyledi. Suriye'deki yeni yönetimin Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için gösterdiği çabayı desteklediklerini belirten Bakan, YPG üyelerinin Suriye'yi terk etmediklerini bildiklerini ve Kürt kardeşlerini daha fazla riske atmamaları konusunda uyardı. Yaşar Güler ve Hakan Fidan'ın bugün Suriyeli mevkidaşlarıyla görüşeceği de açıklandı.



