MAGAZİN
Yayınlanma : 25 Ocak 2026 05:39
Düzenleme : 25 Ocak 2026 05:39

Fatma Girik'in unutulmaz mirası: 4. ölüm yıl dönümünde sevgiyle anılıyor

Fatma Girik'in unutulmaz mirası: 4. ölüm yıl dönümünde sevgiyle anılıyor
Türk sinemasının duayen ismi Fatma Girik, aramızdan ayrılışının dördüncü yılında sevenleriyle anılıyor. 180'den fazla filmde rol alan Girik, oyunculuğunun yanı sıra belediye başkanlığı da yapmıştı.

Türk sinemasının efsanevi isimlerinden Fatma Girik, aramızdan ayrılışının dördüncü yılında sevenleri tarafından büyük bir özlem ve sevgiyle anılıyor. Sinema dünyasına 'dört yapraklı yonca'nın vazgeçilmez bir parçası olarak adını altın harflerle yazdıran Girik, 12 Aralık 1943'te İstanbul'da dünyaya gelmişti.

Sinema Yolculuğunun Başlangıcı ve İlk Başrol Deneyimi

Sanat hayatına henüz 14 yaşındayken figüran olarak adım atan Fatma Girik, gösterdiği yetenekle kısa sürede dikkat çekti. Sadece 15 yaşındayken 'Leke' filmiyle ilk başrolünü üstlenerek sinema dünyasında kendine sağlam bir yer edindi. Memduh Ün ile tanışması, kariyerinde bir dönüm noktası oldu. 1960 yapımı 'Ölüm Peşimizde' filmindeki performansıyla büyük beğeni toplayan sanatçı, sinemaya başlama sürecini, ailesinin ekonomik zorlukları ve babasının desteğiyle nasıl ilerlediğini anlatmıştı. Usta yönetmenler Memduh Ün ve Atıf Yılmaz gibi isimlerle çalıştıktan sonra Kemal Film'e geçiş yaptı ve Osman Seden'in dikkatini çekmeye çalıştı. Ancak asıl çıkışı, Memduh Ün'ün Ayhan Işık ile başrolünü paylaştığı 'Ölüm Peşimizde' filmiyle gerçekleşti.

Sinema Tarihine Bıraktığı İzler, Ödülleri ve Siyasi Kariyeri

Kariyeri boyunca 180'den fazla filmde ve sayısız dizide rol alan Fatma Girik, Türk sinema tarihinin en unutulmaz yapımlarında başrol oynamıştır. 'Memiş İş Peşinde', 'Leke', 'İstiklal Uğrunda', 'Çakır Eminem', 'Keşanlı Ali Destanı', 'Kartalların Öcü', 'Hırsız', 'Avare Kız', 'Yaprak Dökümü', 'Şoför Nebahat', 'Kerem ile Aslı', 'Mahşere Kadar' gibi klasikler ve daha nice yapımda izleyiciyle buluşmuştur. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde iki kez 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülünü kazanan Girik, aynı zamanda 1998'de 'Yaşam Boyu Onur Ödülü'ne, Adana Altın Koza Film Festivali'nde de 'En İyi Kadın Oyuncu' ödülüne layık görülmüştür. 18. Ankara Uluslararası Film Festivali'nden aldığı 'Aziz Nesin Emek Ödülü' ile de kariyerindeki başarılarını taçlandırmıştır. Oyunculuğunun yanı sıra müzikle de ilgilenen sanatçı, Öztürk Serengil ile bir albüm çıkarmıştır. Siyasete de adım atarak 1989-1994 yılları arasında Şişli Belediye Başkanlığı görevini üstlenmiştir. Televizyonda 'Söz Fato'da' programını sunan Girik, son olarak 2012 yapımı 'Babalar ve Evlatlar' filminde rol almıştır. 24 Ocak 2022'de hayata veda eden usta oyuncu, Bodrum'da toprağa verilmiştir.