Türkiye'nin önemli kentlerinden Erzurum'da, nüfusun büyük bir kısmının geçimini tarım ve hayvancılıktan sağladığı göz önüne alındığında, patates üretimi ekonomide önemli bir yere sahip. Pasinler Ovası gibi bölgelerde verimli ve kaliteli patates üretimi için Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü yıllardır bilimsel çalışmalar yürütüyor.
YERLİ PATATES ÇEŞİTLERİ GELİŞTİRİLDİ
Enstitü daha önce doku kültürü yöntemiyle 'Can', 'Mete', 'Ata25' ve 'Kaan' isimli sertifikalı patates tohumları geliştirmişti. 2023-2024 yılları arasında tescil denemeleri yapılan 'Karsu' ve 'Cansu' isimli yerli patates çeşitleri ise Tarım ve Orman Bakanlığı Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Müdürlüğü'nün Tescil Komitesi tarafından onaylandı. Bu yeni çeşitler, yemeklik kullanım için geliştirildi.
ARAŞTIRMACIDAN AÇIKLAMALAR
Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Endüstri Bitkileri Bölüm Araştırmacısı Dr. Canan Kaya, patates ıslah çalışmalarının devam ettiğini ve bu yıl iki yeni çeşit geliştirdiklerini açıkladı. Kaya, yeni çeşitlerin tescillendiğini belirterek, denemelerin ülkenin farklı bölgelerinde yapıldığını ve Doğu Anadolu Bölgesi koşullarına uygun olarak geliştirildiğini söyledi. 'Cansu' çeşidinin erkenci ve yüksek verimli olduğunu, 'Karsu' çeşidinin ise beyaz et rengiyle bölgenin damak zevkine hitap ettiğini vurguladı. Her iki çeşidin de enstitüde doku kültürü yöntemiyle sertifikalı tohumluk üretimine alındığını ifade etti. Islah çalışmalarının 20-25 yıl sürdüğünü, 20 bin adet tohumla başladıklarını ve uzun bir süreç sonunda bir ya da iki çeşit geliştirebildiklerini belirtti. En büyük hedeflerinin dışa bağımlılığı azaltmak olduğunu ve bölgede sertifikalı tohum kullanımının yaygınlaşmasını umduklarını dile getirdi.



