Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı Dolmabahçe Ofisi'nde kabul edecek. Görüşmede, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyeliği ele alınacak. Erdoğan, daha önce bu konunun stratejik öncelik olmaya devam ettiğini vurgulamıştı. Ayrıca, Avrupa güvenlik mimarisinin başarısının, AB'nin Türkiye gibi NATO müttefikleriyle iş birliğine bağlı olduğu belirtilecek. Macaristan'ın Türkiye-AB ilişkilerindeki yapıcı tutumundan duyulan memnuniyet de ifade edilecek.
BÖLGESEL VE KÜRESEL KONULAR GÖRÜŞÜLECEK
Erdoğan ve Orban, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze, Suriye, Balkanlar, Güney Kafkasya ve Afrika gibi bölgesel ve küresel meselelerde fikir alışverişinde bulunacak. Erdogan, Karadeniz'de gerginliği azaltmak için Rusya ile Ukrayna arasında kalıcı ve adil bir barış sağlanması gerektiğini ve İstanbul müzakerelerinin sürdürülmesi gerektiğini belirtecek. Savunma sanayi alanındaki iş birlikleri de zirvenin gündeminde yer alacak, mevcut iş birliğinin yeni projelerle ilerletilmesi için adımlar değerlendirilecek.
İSTİŞARE MEKANİZMASI İLK KEZ TOPLANIYOR
Türkiye-Macaristan Ortak İstişare Mekanizması, askeri, güvenlik, savunma sanayii ve terörle mücadele alanlarında ikili iş birliğini güçlendirmek amacıyla toplanacak. Bu, mekanizmanın ilk toplantısı olacak ve Dışişleri ile Savunma Bakanları, İstihbarat Teşkilatları Başkanları ve Savunma Sanayii yetkililerinden oluşacak. Ayrıca, ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi de gündemde; geçen yıl ikili ticaret hacmi yaklaşık 4,5 milyar dolara ulaştı. Bu kapsamda, Erdoğan ve Orban başkanlığında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin yedinci toplantısı yapılacak.



