Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için bulunduğu Güney Afrika’da basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Erdoğan, zirvenin ilk kez Afrika’da düzenlenmesinden memnuniyetini dile getirerek, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa’ya teşekkür etti. Kendisinin 2005, 2011 ve 2018 yıllarında Güney Afrika’yı ziyaret ettiğini belirterek, ikili ilişkilerin gelişmesinden bahsetti. Ayrıca, Güney Afrika’nın Filistin davasına verdiği desteği övdü ve Gazze’de yaşanan soykırımı eleştirdi.
G20 ZIRVESİNDE FİLİSTİN VE BARIŞ ÇABALARI
Erdoğan, Türkiye’nin Filistin’e olan desteğini vurgulayarak, 103 bin tonun üzerinde insani yardım yapıldığını ve ateşkes için çalıştıklarını ifade etti. Gazze’de 70 bin Filistinlinin şehit edildiğini belirterek, iki devletli çözümün önemini ve 1967 sınırları temelinde Filistin Devleti’nin kurulmasının gerekliliğini dile getirdi. Ayrıca, G20 kapsamında iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası işbirliği konularında görüşlerini paylaştı.
UKRAYNA KRİZİ VE PUTIN GÖRÜŞMESİ
Erdoğan, Ukrayna kriziyle ilgili olarak Putin ile yapacağı görüşmeyi açıkladı ve tahıl koridorunun yeniden başlatılmasını rica edeceğini belirtti. Çok kutuplu dünyanın çatışmalara yol açtığını söyleyerek, Rusya-Ukrayna savaşında yüz binlerce kayıp yaşandığını ve Türkiye’nin barış için çaba gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, Sudan ve diğer bölgelerdeki çatışmalara müdahale edeceklerini ifade etti.



