GÜNDEM
Yayınlanma : 03 Haziran 2026 17:36
Düzenleme : 03 Haziran 2026 17:36

Erdoğan'dan çarpıcı tespit: Enerji arz güvenliği milli güvenlik meselesidir!

Erdoğan'dan çarpıcı tespit: Enerji arz güvenliği milli güvenlik meselesidir!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, enerji arz güvenliğinin milli güvenlik meselesi olduğunu vurgulayarak, yenilenebilir enerji yatırımlarını artırma ve dışa bağımlılığı azaltma kararlılığını yineledi. 2035'e kadar 120 bin MW hedefleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, son dönemdeki küresel gelişmeler ışığında enerji arz güvenliğinin milli güvenlik meselesi haline geldiğini vurgulayarak, Türkiye'nin yenilenebilir enerji yatırımlarını artırma ve dışa bağımlılığı azaltma kararlılığını yineledi.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILACAK

Ankara'da düzenlenen '2025 Yılı Yenilenebilir Enerji Yatırımları Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, enerji alanındaki stratejik konumun giderek güçlendiğini belirtti. Geçen yıl 5 milyar dolarlık yatırımla 6 bin 818 megavat kurulu güce sahip tesislerin devreye alındığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, 2025 yılı içinde tamamlanan elektrik üretim santrallerinin açılışını yapmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. İstanbul'da düzenlenen IRES 2026 Zirvesi'ne de değinen Erdoğan, Türkiye'nin enerji alanında bölgesel bir 'siklet merkezi' haline geldiğini ve artan stratejik değerinin uluslararası düzeyde kabul gördüğünü söyledi.

İRAN MERKEZİ KRİZİN ETKİLERİ VE MİLLİ GÜVENLİK

Erdoğan, İran merkezli yaşanan ve henüz çözülemeyen krizin küresel enerji piyasalarındaki etkilerine dikkat çekerek, Türkiye'nin enerji tedarikindeki kritik rolünü perçinlediğini dile getirdi. Hürmüz Boğazı'nın fiilen kapanmasıyla yaşanan petrol arz kesintisinin küresel petrolün yaklaşık yüzde 25'ini, sıvılaştırılmış doğal gaz ticaretinin ise yüzde 20'sini devre dışı bıraktığını belirten Erdoğan, bu durumun petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki yükselişle dünya ekonomilerini olumsuz etkilediğini vurguladı. "Rusya-Ukrayna savaşı ile Hürmüz’ün kapanması bize şunu öğretmiştir: Enerji arz güvenliğinin sağlanması sadece bir kalkınma meselesi değil, aynı zamanda bir egemenlik ve milli güvenlik meselesidir" diyen Erdoğan, sanayileşme, şehirleşme ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmelerle artan enerji ihtiyacının altını çizdi. Türkiye ekonomisinin son 23 yılda ortalama yüzde 5,3 büyüdüğünü ve bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 2,5 büyüme kaydettiğini hatırlatan Erdoğan, enerji talebinin her yıl arttığını ve son 20 yılda ikiye katlandığını belirtti.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE BÜYÜK HEDEFLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yenilenebilir enerji hedeflerini de paylaştı. 2025 sonunda 40 bin megavat seviyesinde bulunan güneş ve rüzgâr kurulu gücünün, 2035'te 120 bin megavata çıkarılmasının hedeflendiğini açıkladı. Bu hedefe ulaşmak için toplam 80 milyar dolarlık yatırım yapılacağını ve yeşil iletim altyapısı inşa edileceğini söyledi. Ayrıca, aynı dönemde 5 bin megavatlık deniz üstü rüzgâr kapasitesi oluşturma niyetinde olduklarını belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin yenilenebilir enerji alanında önemli ilerleme kaydettiğini, toplam kurulu gücün 125 bin 410 megavata ulaştığını ve nisan sonu itibarıyla yenilenebilir enerji kapasitesinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 62,5'e çıktığını sözlerine ekledi. Ülkenin rüzgâr, güneş, biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik alanlarında önemli bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, geleceğe yönelik iddialı hedefleri olduğunu gösterdi.