Geçtiğimiz sezonda Türkiye'nin dört büyük futbol kulübünün mali durumları açıklandı. Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor, 2024-25 sezonunda toplamda 9 milyar 930 milyon lira zarar ettiler. Kulüplerin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yayınlanan finansal raporlarına göre, dört kulübün de giderleri gelirlerini aştı.
KULÜPLERİN GELİR VE GİDERLERİ
Toplam 40 milyar 610 milyon lira gelir elde eden kulüplerin giderleri ise 50 milyar 540 milyon liraya ulaştı. Bu da geçen sezon için 9 milyar 930 milyon lira zararı gösteriyor. Zararın euro karşılığı ise 224 milyar 300 milyon euro olarak hesaplandı. Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar AŞ, Fenerbahçe Futbol AŞ, Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ ve Trabzonspor Sportif Yatırım ve Futbol İşletmeciliği Ticaret AŞ olarak borsada işlem gören kulüp şirketleri, dernekleriyle ve diğer şirketleriyle (GS Store, Fenerium, Kartal Yuvası, TS Club, FB TV, GS TV vb.) ilişkili olarak faaliyet gösteriyor.
TAHSİL EDİLEMEYEN ALACAKLAR
Bağımsız denetçilerin raporlarında, kulüplerin ilişkili taraflardan tahsil edilemeyen alacaklarına ilişkin faiz gelirlerinin kaydedildiği, ancak bu alacakların tahsilatının gerçekleşmediği ve gerçekleşmesine dair bir kanaat oluşturulamadığı belirtiliyor. Bu durum, kulüplerin mali tablolarında önemli bir belirsizlik yaratıyor. Denetçilerin raporlarına göre, tahsil edilemeyen alacaklara ait faiz gelirleri çıkarıldığında, en fazla zarara uğrayan kulüp 3 milyar 3 milyon lira zararla Galatasaray oldu. Beşiktaş 2 milyar 720 milyon lira, Fenerbahçe 2 milyar 360 milyon lira ve Trabzonspor ise 1 milyar 550 milyon lira zarar açıkladı.



