GÜNDEM
Yayınlanma : 05 Aralık 2025 04:15
Düzenleme : 05 Aralık 2025 04:15

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Engelsiz bir hayat birincil önceliğimiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Engelsiz bir hayat birincil önceliğimiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, engelli vatandaşların sorunlarını çözmeyi birincil öncelik olarak belirterek, kalbi kırık tek bir engelli kalmayıncaya dek çalışacaklarını ve Engelsiz Türkiye Yüzyılı hedefi doğrultusunda adımlar attıklarını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Engelsiz Türkiye Yüzyılı Dünya Engelliler Günü Buluşması'na katıldı. 81 ildeki engellileri temsilen davete katılanlara hitap eden Erdoğan, tüm engellilerin Dünya Engelliler Günü'nü tebrik ederek sözlerine başladı. Erdoğan, engelli vatandaşların sorunlarını çözmek ve yeni adımlar atmak için devlet olarak birincil önceliklerinin bu olduğunu vurguladı.

KALBİ KIRIK TEK KİŞİ KALMAYACAK

Erdoğan, kırılan kalbi onarılmamış, mahzun edilen gönlü alınmamış tek bir engelli kardeş kalmayıncaya dek fedakarca çalışacaklarını belirtti. Yaşlılar, ihtiyaç sahipleri, şehit yakınları ve gazilerin 7 gün 24 saat hizmetine koşmaya devam edeceklerini ifade etti. Sosyal hizmet alanındaki sorumluluklarını adanmışlık ruhuyla yerine getireceklerini söyledi.

SİSTEMİ ADETA YENİDEN İNŞA ETTİK

2002'de engelli vatandaşların sosyal hayata katılımının sınırlı olduğunu, eğitim ve istihdamda ciddi sıkıntılar bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, sistemi adeta yeni baştan inşa ederek engelsiz bir Türkiye'yi devlet politikası haline getirdiklerini açıkladı. Bunu, engelli vatandaşları himaye edilmesi gereken kişiler değil, eşit, onurlu, üretken ve güçlü bireyler olarak gördükleri için yaptıklarını dile getirdi.

ENGELSİZ TÜRKİYE YÜZYILI

2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'yle engelli politikalarını bütüncül bir stratejiye dönüştürdüklerini, eğitimden istihdama kadar pek çok alanda sürdürülebilir hedefler belirlediklerini kaydetti. Birinci Engelli Hakları Ulusal Eylem Planı'yla bu hedeflerin önemli kısmına ulaştıklarını, 2026-2028 yıllarını kapsayan ikinci eylem planı hazırlıklarına başlandığını duyurdu. Türkiye Yüzyılı'nı 'Engelsiz Türkiye Yüzyılı' yapacaklarını vurguladı. Kamuda 2002'de sadece 5 bin engelli memur istihdam edilirken, bugün bu sayının 83 bine ulaştığını belirten Erdoğan, özel sektörde de teşviklerle engelli istihdamını desteklediklerini açıkladı. Ayrıca, erken çocukluk gelişimi merkezlerini Ankara, Bursa, Kahramanmaraş ve Mersin'de devreye aldıklarını ve bu uygulamayı 81 ile yaygınlaştıracaklarını ifade etti. Engelli hakları konusunda anayasal güvence sağladıklarını, erişilebilirlik belgeleri verdiklerini ve evde bakım yardımından faydalanan kişi sayısını artırdıklarını anlatan Erdoğan, gündüzlü ve yatılı bakım merkezlerinde binlerce engelli vatandaşa hizmet sunduklarını söyledi.