DÜNYA
Yayınlanma : 16 Nisan 2026 08:36
Düzenleme : 16 Nisan 2026 08:36

Brezilya'da 230 milyon yıllık papağan gagalı dinozor fosili bulundu

Brezilya'da 230 milyon yıllık papağan gagalı dinozor fosili bulundu
Brezilya'da 230 milyon yıl öncesine ait, papağan benzeri gagaya sahip yeni bir sürüngen türü keşfedildi. 'Isodapedon varzealis' adı verilen otçul hayvanın fosili, dinozorların evrimini anlamak için önemli ipuçları sunuyor.

Brezilya'nın güneyindeki Rio Grande do Sul eyaletinde, bilim dünyasını heyecanlandıran bir keşif yapıldı. Agudo bölgesinde 2020 yılında bulunan fosil üzerinde yapılan detaylı çalışmalar sonucunda, yaklaşık 230 milyon yıl önce yaşamış, papağan benzeri gagaya sahip yeni bir sürüngen türü tanımlandı.

YENİ SÜRÜNGEN TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Bilim insanları, keşfettikleri bu yeni türe "Isodapedon varzealis" adını verdi. Royal Society Open Science dergisinde yayımlanan bulgulara göre, bu dört ayaklı otçul hayvanın tahmini uzunluğu 1,2 ila 1,5 metre civarında. Araştırmacılar, hayvanın sivri gagasını bitkileri kesmek ve kökleri kazmak için kullandığını düşünüyor.

FOSİLİN ÖNEMİ VE BULUNDUĞU YER

Bu keşif, dinozorların evrimsel geçmişine ışık tutması açısından büyük önem taşıyor. Brezilya'da ortaya çıkarılan fosil, Triyas dönemine ait sürüngenlerin çeşitliliği hakkında yeni bilgiler sunuyor. Keşfin yapıldığı Agudo bölgesi, fosil kalıntıları açısından zengin bir alan olarak biliniyor.