EKONOMİ
Yayınlanma : 17 Eylül 2025 11:28
Düzenleme : 17 Eylül 2025 11:28

Bolat: Türkiye'de e-ticaret hacmi 3 trilyon lirayı aştı

Bolat: Türkiye'de e-ticaret hacmi 3 trilyon lirayı aştı
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'de e-ticaret hacminin 3 trilyon lirayı aştığını ve sektörün hızlı büyümesini sürdürdüğünü açıkladı. Bakan, sektörü desteklemek için çeşitli düzenlemeler yapıldığını ve 21 Kasım'da bir e-ticaret festivali düzenleneceğini

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İstanbul'da düzenlenen "Yapay Zeka Çağında e-Ticaretin Geleceği" zirvesinde önemli açıklamalarda bulundu. Bakan, Türkiye'nin e-ticaret sektöründeki hızlı büyümesini ve gelecek projeksiyonlarını paylaştı.

E-TİCARETİN YÜKSELİŞİ

Kovid-19 salgınının e-ticaretin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Bolat, 2019'da genel ticaret içinde yüzde 4,5 paya sahip olan e-ticaret sektörünün, geçen yıl yüzde 19,5'e yükseldiğini belirtti. Bakan, bu büyümenin devam edeceğini ve sektörün önünün açık olduğunu ifade etti. Ayrıca, 2022 yılında 5,5 trilyon dolar olan küresel e-ticaret hacminin, geçen yıl 7 trilyon dolara ulaştığını ve 2026'da 8 trilyon doları aşmasının beklendiğini söyledi.

TÜRKİYE'DE E-TİCARET

Bolat, Türkiye'de e-ticaret hacminin 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 61,7 artarak 3 trilyon lirayı (yaklaşık 90 milyar dolar) aştığını açıkladı. Bu rakamın üçte ikisinin perakende e-ticaretinden geldiğini belirten Bakan, Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu, mobil cihaz kullanımı ve internet yaygınlığı gibi faktörlerin sektörün büyümesine katkıda bulunduğunu vurguladı. Ayrıca, Türk filmlerinin yurt dışındaki popülaritesinin, Türk ürünlerinin tercih edilmesine dolaylı bir etki sağladığını da sözlerine ekledi.

DESTEK VE TEŞVİKLER

Bakan Bolat, Ticaret Bakanlığı olarak e-ticaret sektörünü desteklemek için çeşitli düzenlemeler yaptıklarını ve yurt dışı pazar yerlerinin Türkiye'deki işletmelere baskı yapmasının önüne geçmek için Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun'da değişiklikler gerçekleştirdiklerini açıkladı. 21 Kasım'da sektör oyuncularıyla birlikte bir e-ticaret festivali düzenleyeceklerini belirten Bolat, bu etkinliğin ekonomiyi canlandırmayı hedeflediğini söyledi. Ayrıca, 30 ilde e-ticaret konusunda farkındalık eğitimleri planlandığını ve 2026 başında tamamlanacağını da belirtti.