EKONOMİ
Yayınlanma : 15 Şubat 2026 07:14
Düzenleme : 15 Şubat 2026 07:14

BofA uyarıyor: ABD varlıklarına ilgi zayıflıyor, küresel yatırımcılar rotasını değiştiriyor

BofA uyarıyor: ABD varlıklarına ilgi zayıflıyor, küresel yatırımcılar rotasını değiştiriyor
Bank of America, Trump politikalarının ABD'nin ekonomik konumunu zayıflattığını ve yatırımcıların ABD dışı piyasalara yöneldiğini açıkladı. Uluslararası hisse fonlarına giren para, ABD fonlarından dört kat fazla.

Bank of America'nın stratejisti Michael Hartnett, Trump yönetiminin agresif ekonomi politikalarının ABD'nin uzun süredir sürdürdüğü 'istisnai konumunu' zayıflattığını belirtti. Hartnett, bu durumun piyasalarda 'dolar dışındaki varlıklara yönelim' trendini güçlendirdiğini ifade etti.

FON HAREKETLERİNDE ÇARPICI KAYMA

EPFR Global verilerine göre, Avrupa, Japonya ve diğer gelişmiş uluslararası piyasalara yatırım yapan hisse fonları, yıl başından bu yana 104 milyar dolar giriş aldı. Aynı dönemde ABD hisse fonlarına yönelen para ise sadece 25 milyar dolarda kaldı. Bu veriler, yatırımcıların ABD dışındaki piyasalara artan ilgisini net bir şekilde ortaya koyuyor.

TRUMP ETKİSİ VE PİYASA DALGALANMASI

ABD Başkanı Donald Trump'ın Nisan ayında açıkladığı kapsamlı gümrük vergileri, ABD'nin küresel ekonomik liderliğinin zayıflayabileceğine dair endişeleri artırmıştı. Vergi artışlarının önemli bir bölümü geri çekilse de, piyasalardaki dalgalanma tamamen sona ermedi. Bu belirsizlik ortamı, yatırımcıları alternatif arayışlara itiyor.

ULUSLARARASI HİSSELERDE PATLAMA

Hartnett, küresel yatırımcıların Çin ve Hindistan gibi büyük ekonomilere halen yeterli sermaye ayırmadığını da not etti. 2024 sonlarından beri uluslararası hisseleri tercih eden yatırım yaklaşımı, son verilerle desteklenmiş oldu. Bu dönemde S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 15 yükselirken, ABD dışı küresel hisseleri izleyen MSCI ACWI ex-US Endeksi yüzde 39 artış kaydetti.