DÜNYA
Yayınlanma : 22 Haziran 2026 23:59
Düzenleme : 22 Haziran 2026 23:59

BM'den ateşkes çağrısı: Yıkım artabilir

BM'den ateşkes çağrısı: Yıkım artabilir
BM, Ukrayna ve Rusya'daki artan hava saldırılarının sivil ölümleri artırdığını belirterek, ateşkes çağrısında bulundu. Yıkımın daha da artabileceği uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna ile Rusya arasındaki savaşın giderek yoğunlaşan hava saldırılarının sivil ölümleri artırdığına dikkat çekerek, mevcut tehlikeli tırmanmanın devam etmesi durumunda her iki ülkede de daha fazla yıkıma yol açılacağı uyarısında bulundu.

SALDIRILARIN ETKİLERİ ARTMAKTA

BM Güvenlik Konseyi, 'Ukrayna'da barış ve güvenliğin korunması' konulu bir toplantı gerçekleştirdi. BM Orta Doğu, Asya ve Pasifik'ten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mohamed Khaled Khiari, Rusya'nın bu ay da Ukrayna'ya yönelik büyük ölçekli saldırılar düzenlemeye devam ettiğini belirtti. Bu saldırıların, sivil ölümlerinin artmasına neden olduğunu vurguladı. Geçen ay Ukrayna'da en az 274 sivilin öldüğünü ve 1763 sivilin yaralandığını aktaran Khiari, bu sayının Nisan 2022'den bu yana kaydedilen en yüksek aylık rakam olduğunu ifade etti.

KÜLTÜREL MİRASA ZARAR

Khiari, saldırıların tarihi ve kültürel alanlara da zarar verdiğini belirterek, UNESCO'nun Şubat 2022'den bu yana 530'dan fazla kültürel alanda hasar tespit ettiğini bildirdi. Savaşın etkisinin yalnızca Ukrayna ile sınırlı kalmadığını, Rusya'daki siviller üzerinde de artan bir etkisi olduğunu kaydetti. Tam, acil ve koşulsuz bir ateşkes için diplomatik çabaların yeniden başlatılması çağrısında bulundu. BM Genel Sekreter Yardımcısı Tom Fletcher adına konuşan Edem Wosornu, Ukrayna'da sivillerin maruz kaldığı zararların her geçen gün derinleştiğini belirtti. Wosornu, teknolojinin savaşın seyrini değiştirdiğini ve siviller için oluşan tehlikelerin arttığını söyledi. Bu bağlamda, uluslararası insancıl hukukun tüm tarafları bağladığını vurguladı.