Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, NTV'de yaptığı açıklamalarda Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) iki hafta gibi kısa bir sürede çözülmesinin kendisi için sürpriz olmadığını belirtti. Fidan, bu durumun bir an meselesi olduğunu ve yıllardır bölgedeki aşiret yapısını analiz ettiklerini vurguladı.
ARAP NÜFUSUNUN AYAKLANMASI BELİRLEYİCİ OLDU
Bakan Fidan, YPG'nin işgal ettiği Arap nüfusunun yoğun olduğu bölgede dinamiği uzun süredir okuduklarını ifade etti. Aşiretlerin ne zaman başkaldıracağını bildiklerini söyleyen Fidan, Arapların ayaklandığında arkalarında hükümet güçlerinin desteği olduğunu bilmeleri ve Amerikalıların desteği çekmesiyle SDG'nin durmasının anlamı kalmadığını açıkladı.
DENKLEMİN PARÇALARI TEK TEK ÇIKARILDI
Fidan, SDG'nin çöküşünü bir denkleme benzetti ve bu denklemin maddeleriyle teker teker oynayıp onları çıkardıklarında denklemin kendisinin çöktüğünü belirtti. Analitik bir bakış açısıyla hareket ettiklerini ve yıllardır aşiretlerle temas halinde olduklarını dile getirdi.
MAZLUM ABDİ SADECE MESAJ TAŞIYICI
Bakan Fidan, SDG yönetimine ilişkin olarak Mazlum Abdi'nin sadece bir mesaj taşıyıcı olduğunu ve verilen talimatları uyguladığını söyledi. YPG'nin tamamen Kandil'e bağlı olduğunu ve KCK'nin siyasete girmelerini söylediğinde buna uyduklarını ifade etti. SDG'nin Ankara'dan gelen hiçbir mesaja kulak vermediğini ve başkalarının gündemine alet olmamaları gerektiğini vurguladı.



