SİYASET
Yayınlanma : 28 Eylül 2025 13:12
Düzenleme : 28 Eylül 2025 13:12

Bahçeli'den 'TRÇ' ittifakı önerisi: Türkiye, Rusya ve Çin yeni bir dünya kurabilir

Bahçeli'den 'TRÇ' ittifakı önerisi: Türkiye, Rusya ve Çin yeni bir dünya kurabilir
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye, Rusya ve Çin'den oluşacak bir ittifak önererek, bu yapının Türkiye'nin milli siyasetine uygun olduğunu ve Türkiye'nin bölgesel ve küresel projelerde daha aktif rol alması gerektiğini belirtti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Türkiye, Rusya ve Çin'den (TRÇ) oluşacak bir ittifak önererek, bu yapının Türkiye'nin milli siyasetine ve devlet yapısına uygun olduğunu belirtti.

TÜRKİYE MERKEZLİ POLİTİKA VİZYONU

Bahçeli, Türkgün gazetesine verdiği röportajda, Türkiye'nin bölgesel ve küresel projelerde söz sahibi olması gerektiğini vurgulayarak, kendi özgün projelerinin senaristi ve oyuncusu olması gerektiğini ifade etti. Türkiye'nin Nisan 2013'te Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile diyalog ortaklığı anlaşması imzaladığını ve bu anlaşmanın 2017'de TBMM'de onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bu anlaşma ile bölgesel güvenlik, terörle mücadele, uyuşturucu kaçakçılığı ve organize suçların önlenmesi ile ekonomik ve kültürel alanlarda iş birliğinin geliştirilebileceği öngörülüyor.

TARİHSEL KÖKLER VE YENİ YÜZYIL

Bahçeli, Türkiye'nin hem Batı hem de Doğu ile diyalog kurabilen nadir ülkelerden biri olduğunu ve Asya'daki güvenlik ve politik denklemi etkileyebileceğini söyledi. Bu tür girişimlerin yeni olmadığını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk döneminden itibaren Türkiye'nin milli hedefler ve menfaatler doğrultusunda hem Doğu'ya hem de Batı'ya bakan bir anlayışla Türkiye merkezli politikalar belirlediğini belirtti. Bu ilişkilerin, Türkiye'nin çeyrek asır öncesine dayanan Asya-Pasifik açılımı sürecinin bir devamı olduğunu ekledi. Bahçeli, Türkiye'nin başka ittifaklara üyeliğinin AB katılım süreci veya NATO üyeliği açısından bir zafiyet yaratmadığını, ancak sürekli taviz verilen bir diyaloğun dostluk veya müttefiklikle bağdaşmayacağını savundu. MHP'nin Türkiye merkezli yeni bir medeniyet ve dünya tesisini siyasi misyon olarak belirlediğini vurgulayan Bahçeli, Cumhuriyet'in yeni yüzyılında iç ve dış kaynaklı tüm sorunlardan kurtulmanın milli gayeleri olduğunu dile getirdi. Türk milletinin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin yeni yüzyılda çaresizliği, çözümsüzlüğü ve ümitsizliği reddettiğini, milli birlikle yükseliş iradesini her alanda ortaya koyma kararlılığında olduğunu sözlerine ekledi.