Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülke egemenliğinin yeniden tesis edilmesi ve Anayasa'nın hukuki üstünlüğünün tüm topraklarda sağlanmasını halkın en büyük tarihi zaferi olarak nitelendirdi. Bu kapsamda, af ilan edilmesi yönünde girişimde bulundu ve 20 binden fazla kişiyi etkilemesi beklenen af yasası taslağını Milli Meclis'e sundu.

AF KAPSAMI GENİŞLETİLDİ
Taslak, Karabağ Savaşı ile 19-20 Eylül 2023 tarihlerindeki terörle mücadele operasyonu da dahil olmak üzere, Azerbaycan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü uğruna yürütülen muharebe faaliyetlerine katılanları, bu operasyonlarda hayatını kaybeden veya kayıp olanların yakın akrabalarını, Ermenistan'ın askeri provokasyonu sonucu engelli statüsü kazananları, kadınları, 60 yaşını dolduranları, suçu işlerken reşit olmayanları ve diğer kişileri cezalardan veya cezai sorumluluktan muaf tutmayı öngörüyor.
TAHLİYE VE CEZA İNDİRİMLERİ BEKLENİYOR
Kamu güvenliğini büyük ölçüde tehlikeye atmayan veya daha az ciddi nitelikteki suçlardan ve ihmal sonucu işlenen suçlardan dolayı hapis cezasına çarptırılan kişilerin cezaevinden tahliye edilmesi veya cezalarının tamamlanmamış kısmının azaltılması planlanıyor. Kabul edilmesi halinde, bu af kişi sayısı ve tahliye edilecek mahkum sayısı bakımından ülkenin en büyük af uygulaması olacak.
ETKİLENECEK KİŞİ SAYISI AÇIKLANDI
Toplamda 20 binden fazla kişinin etkilenmesi beklenen af kapsamında, 5 binden fazla mahkumun tahliye edileceği, 3 binden fazla kişinin cezasının indirileceği, 7 binden fazla mahkumun özgürlük kısıtlamasından kurtulacağı, yaklaşık 4 bin mahkumun hapis cezası dışındaki diğer cezalardan veya şartlı tahliyelerden kurtulacağı ve binden fazla kişinin de cezai sorumluluktan kurtulacağı öngörülüyor.


