GÜNDEM
Yayınlanma : 10 Haziran 2026 21:12
Düzenleme : 10 Haziran 2026 21:12

Avrupa'dan Türkiye'ye suçlu gönderildiği iddialarına DMM'den sert yalanlama: Tamamen dezenformasyon!

Avrupa'dan Türkiye'ye suçlu gönderildiği iddialarına DMM'den sert yalanlama: Tamamen dezenformasyon!
DMM, Avrupa'dan Türkiye'ye suçlu gönderildiği iddialarını kesin bir dille yalanladı. Türkiye'nin üçüncü ülke vatandaşlarını kabul etmediğini ve suç kaydı olan yabancıları iade etmediğini belirtti. İddialar hakkında suç duyurusunda bulunuldu

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), bazı basın yayın organları ve sosyal medya platformlarında yer alan, 'Afgan, Iraklı ve Suriyeli suçluların Avrupa'dan uçaklarla Türkiye'ye gönderildiği' yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Merkezin yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'nin üçüncü ülke vatandaşlarını başka ülkelerden kabul etmesine yönelik herhangi bir uygulaması bulunmamaktadır.

SUÇ KAYDI BULUNAN YABANCILAR TÜRKİYE'YE İADE EDİLMİYOR

DMM, suç kaydı bulunan veya yasal ikamet hakkına sahip olmayan yabancıların Türkiye'ye iade edilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Türkiye'nin, yalnızca kendi vatandaşlarına yönelik iade süreçlerini uluslararası hukuka uygun bir şekilde, detaylı inceleme ve bireysel değerlendirmeler sonucunda yürüttüğünü belirtti. Üçüncü ülke vatandaşlarının toplu ya da bireysel olarak Türkiye'ye gönderilmesi gibi bir durumun kesinlikle söz konusu olmadığı ifade edildi.

YASAL SÜREÇ BAŞLATILDI

Bu tür asılsız haberlerin yayılmasına karşı harekete geçen DMM, ilgili paylaşımlar hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 'Halkı Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma' maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu. Kamuoyunu, resmi makamlarca yapılan açıklamalara itibar etmeye ve kaynağı belirsiz dezenformasyonlara karşı dikkatli olmaya çağırdı.