Avrupa Birliği ülkelerinde evsiz sayısı 1,3 milyona yaklaşırken, yükselen konut fiyatları ve kiralar, AB'nin 2030 yılına kadar evsizliği bitirme hedefini giderek daha ulaşılmaz kılıyor.
AVRUPA'DA KONUT KRİZİ DERİNLEŞİYOR
Avrupa Evsizlikle Mücadele Federasyonu (Feantsa) tarafından yayımlanan son rapor, evsizliğin birçok AB ülkesinde "endişe verici" bir biçimde arttığını ortaya koyuyor. Refah seviyesi yüksek Finlandiya, Danimarka ve İrlanda gibi ülkelerde dahi evsizlik oranlarında artış gözlemleniyor. Almanya, 531.600 kişinin kalıcı barınma imkanına sahip olmadığı en büyük ekonomi olarak öne çıkıyor. Nüfusa oranla ise Çekya, 10 milyonluk nüfusunun 230.000'inin evsiz veya geçici konutlarda yaşadığı en yüksek evsizlik oranına sahip ülke konumunda.
KİRALAR KAN AĞLATIYOR
Konut kiralarındaki fahiş artışlar da krizin önemli bir boyutu olarak dikkat çekiyor. Berlin, Madrid, Roma, Paris, Amsterdam ve Dublin gibi büyük şehirlerde metrekare başına ortalama kira bedeli 31,5 avroya ulaşmış durumda. Bu durum, düşük gelirli hanelerin gelirlerinin %33'ünden fazlasını kiraya harcamak zorunda kalmasına neden oluyor.
SİYASET VE VERİ EKSİKLİĞİ SORUNU BÜYÜTÜYOR
Feantsa Başkan Yardımcısı Ruth Owen, konut krizinin tüm toplumu etkilediğini ancak en çok düşük gelirli kesimleri vurduğunu belirterek, "Bu kriz hepimizi etkiliyor ama eşit şekilde değil. Gerçekçi politikalar geliştirmek için ihtiyaçları doğru anlamalı ve en savunmasız gruplara destek vermeliyiz." dedi. Uzmanlar, bazı ülkelerdeki düşük evsizlik oranlarının veri eksikliği veya siyasi baskılardan kaynaklandığını düşünüyor. Bulgaristan ve Hırvatistan gibi ülkelerde güncel verilere dahi ulaşılamıyor. Rapor, Avrupa genelinde sağa kayışın da sorunun derinleşmesinde etkili olduğunu vurguluyor. Almanya'daki sosyal hizmet kuruluşu Caritas'tan Richard Rosenberger, AB'nin 2030 hedefine ulaşamayacağı görüşünde ve "Berlin'de durum her geçen gün kötüleşiyor. Sadece sayılar değil, evsizlerin sağlık durumu da endişe verici hale geldi." ifadelerini kullandı.



