DÜNYA
Yayınlanma : 20 Ocak 2026 18:11
Düzenleme : 20 Ocak 2026 18:11

Avrupa Birliği'nden Trump'a sert yanıt: Grönland egemenliktir, pazarlık konusu olamaz!

Avrupa Birliği'nden Trump'a sert yanıt: Grönland egemenliktir, pazarlık konusu olamaz!
AB, Trump'ın Grönland çıkışlarına ve gümrük vergisi tehditlerine sert yanıt verdi. Yüksek Temsilci Kallas, Grönland'ın egemenliğinin pazarlık konusu olamayacağını vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, ABD Başkanı Donald Trump'ın Grönland'a yönelik açıklamalarına ve gümrük vergisi tehditlerine sert bir tepki gösterdi. Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda konuşan Kallas, AB'nin Grönland ve Danimarka'nın toprak bütünlüğüne tam destek verdiğini vurguladı.

EGEMENLİK PAZARLIK GÖTÜRMEZ

Kallas, konuşmasında egemenliğin bir pazarlık kozu olamayacağının altını çizerek, "Grönland halkına aittir. Hiçbir tehdit veya gümrük vergisi bunu değiştiremez. Egemenlik ticarete konu olamaz," ifadelerini kullandı. Hiçbir ülkenin başka bir ülkenin toprağına el koyma hakkı olmadığını belirten Kallas, bu ilkenin hem Grönland hem de Ukrayna için geçerli olduğunu ve AB'nin uluslararası hukuka bağlılığını yinelediğini söyledi.

DIŞ BASKILAR GERİ TEPECEK

ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi tehditlerine de değinen Kallas, bu tür dış baskıların ters tepeceğini belirtti. Kallas, "Bu adımlar sadece hem Avrupa'yı hem de ABD'yi daha yoksul hale getirme ve ortak refahımızı baltalama riski taşır. Kavga çıkarmak gibi bir niyetimiz yok ama duruşumuzu koruyacağız. Avrupa'nın çıkarlarını korumak için elinde bir dizi araç var," değerlendirmesinde bulundu. Geçen hafta bazı Avrupa ülkelerinin Grönland'a keşif amaçlı askeri personel gönderdiğini hatırlatan Kallas, bu varlığın bölgenin güvenli, öngörülebilir ve istikrarlı kalmasını amaçladığını ve kimseye tehdit oluşturmadığını sözlerine ekledi. Grönland'ın savunmasının ve korunmasının, Avrupa ve tüm NATO ittifakı için ortak bir endişe konusu olduğunu belirtti.