Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin 103. yıl dönümü, kentte düzenlenen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Kutlamalar kapsamında, Atatürk'ün 1923 yılında hutbe okuduğu Zağnos Paşa Camii'nde Mevlid-i Şerif okutuldu ve şehitler için dualar edildi. Ardından, tarihi Balıkesir Tren Garı önünde, Atatürk'ün trenle kente gelişi temsili olarak canlandırıldı. Bu temsili törende, Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz, Türk bayrağını Vali İsmail Ustaoğlu'na teslim etti.
PROTOKOL VE VATANDAŞLAR ANIT'A YÜRÜDÜ
'Ata'ya Saygı Yürüyüşü' ile Atatürk Anıtı'na ilerleyen il protokolü ve vatandaşlar, anıta çelenk bıraktı. Törene Vali İsmail Ustaoğlu, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Garnizon ve 9. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Gökhan Gürakar, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, diğer protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
BAŞKAN AKIN'DAN DUYGU YÜKLÜ KONUŞMA
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, yaptığı konuşmada, Atatürk'ün Balıkesir'e gelişinin Kuvayımilliyeciler için büyük anlam taşıdığını vurguladı. Akın, 'Ulu Önder'imiz tam 103 yıl önce bugün, Balıkesir'imizi ilk kez ziyaret etti. Ali Hikmet Paşa, Mehmet Vehbi Bolak gibi 50 binden fazla Kuvayımilliyeci, onu burada, büyük bir coşkuyla karşılamıştı' dedi. Balıkesir'in, İzmir'in işgali sonrası Alaca Mescit ve Okuma Yurdu'nda toplanan Kuvayımilliyecilerle Anadolu'daki ilk örgütlü direnişi başlatan şehir olduğunu ve Milli Mücadele'nin beş büyük kongresine ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
KUVAYIMİLLİYE RUHU YAŞATILIYOR
Başkan Akın, Atatürk'ün Zağnos Paşa Camii'ndeki hutbesinde, 'Millî emeller, millî irade yalnız bir şahsın düşünmesinden değil; millet fertlerinin tamamının arzularının, emellerinin birleşmesinden ibarettir' sözlerini aktararak, bu sözlerin Balıkesir'de söylenmesinin tesadüf olmadığını ifade etti. Akın, 'Balıkesir, düşman işgalinin tüm ağır koşulları altında milli emellerin ve milli iradenin ortaya konulduğu vatanperver ve milliyetperver bir şehirdir' diye konuştu. Atatürk'ün şehri yedi kez ziyaret ettiğini belirten Akın, bugünkü birlikteliğin Kuvayımilliye ruhunun bir ifadesi olduğunu söyleyerek, tüm şehitleri rahmetle andı ve gazilere şükranlarını sundu.



