Antalya ve çevresindeki orman köylerinde yaşayan kadınlar, 20 yılı aşkın süredir Noel çelenkleri üreterek Avrupa pazarına yön veriyor. Bu geleneksel iş, yerel bitkileri kullanarak hem ekonomik gelir sağlıyor hem de kültürel bir köprü kuruyor.
Bu üretim süreci, ağustos ayından aralık ayına kadar devam ediyor ve binlerce çelenk Hollanda ile Almanya'ya ihraç ediliyor. Kadınlar, evlerinde çalışarak hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de orman ürünlerini sürdürülebilir şekilde değerlendiriyor.

ÜRETİM SÜRECİ VE MALZEMELER
Köylerdeki kadınlar, mersin dalı, kozalak ve diğer orman bitkilerini kullanarak çelenkleri hazırlıyor. Bu iş, beldede yüzlerce hanenin geçim kaynağını oluşturuyor ve her yıl milyonlarca çelenk Avrupa'ya ulaşıyor.

İHRACATIN EKONOMİK ETKISI
İhracat firmaları, bu çelenklerden elde edilen gelirle yaklaşık 3 milyon avroluk döviz girdisi bekliyor. Kadınların günlük üretimleri, hem yerel istihdamı artırıyor hem de kırsal kalkınmaya destek oluyor.
Köy sakinleri, bu işin ailelerine sağladığı faydaları vurgulayarak devam eden bir gelenek haline geldiğini belirtiyor.


