DÜNYA
Yayınlanma : 19 Mart 2026 22:18
Düzenleme : 19 Mart 2026 22:18

Amerikan istihbaratından dikkat çeken rapor: Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran ABD'yi hedef alabilir

Amerikan istihbaratından dikkat çeken rapor: Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran ABD'yi hedef alabilir
Amerikan istihbaratı, Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran'ın ABD için önemli tehditler oluşturduğunu vurgulayan kapsamlı bir rapor yayımladı.

Amerikan istihbaratının yayımladığı raporda, ABD’nin küresel düzlemde en büyük rakibinin Çin, en yakın tehdidin ise Rusya olduğu vurgulandı. Raporda, İran’ın haziran ayından bu yana yeni bir nükleer zenginleştirme faaliyeti gerçekleştirmediği belirtildi.

KUZEY KORE'YE DİKKAT

Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik kapasitesinin ABD için önemli bir tehdit oluşturduğu ifade edildi. 33 sayfalık raporda, Çin, Rusya ve Kuzey Kore’nin ABD'yi stratejik bir rakip ve potansiyel düşman olarak gördüğü, İran’ın ise uzun süredir ABD’yi düşman olarak nitelendirdiği kaydedildi. Bu dört ülkenin zaman zaman işbirliği yapma ihtimalinin yüksek olduğuna da dikkat çekildi.

ÇİN'İN YÜKSELEN GÜCÜ

Raporda, Çin’in bölgesel konumunu güçlendirmek ve küresel nüfuzunu arttırmak için siyasi, ekonomik, askeri ve teknolojik gücünü yükselttiği belirtildi. Ayrıca, Başkan Trump'ın Çin’in Devlet Başkanı Şi Cinping ile yürüttüğü diplomatik temasların, ortak çıkarların bulunduğu alanlarda ilerleme sağladığı ifade edildi. Çin’in Tayvan'ı zorla ele geçirme kapasitesine sahip olmayı hedeflediği, ancak çatışmaya girmeden barışçıl bir çözüm oluşturma arzusunun da güçlü bir ihtimal olduğu kaydedildi.