Almanya, donanma tarihinin en iddialı ve en maliyetli projelerinden biri olarak görülen F126 fırkateyn programını iptal etme yolunda ilerliyor. Savunma Bakanı Boris Pistorius'un, savunma sanayii temsilcileri ve milletvekillerine projenin sonlandırılmasına dair değerlendirmelerin yapıldığını resmen bildirmesi, bu devasa projenin fiili olarak sona erdiğinin bir işareti olarak yorumlanıyor.
Milyarlar Boşa Gitti: Projenin Sonu Geliyor
Alman Deniz Kuvvetleri'nin gelecekteki ana omurgasını oluşturması hedeflenen ve yaşlanan F123 sınıfı gemilerin yerini alması planlanan 6 adet çok amaçlı fırkateynin inşası, yıllar içinde kontrol edilemeyen maliyet artışları, karmaşık yazılım entegrasyon sorunları ve küresel tedarik zincirindeki krizler nedeniyle tam bir çıkmaza girmiş durumda. Bugüne dek yaklaşık 2,4 milyar euro harcanan projede, ilk geminin teslimatının bile 4 yıl gecikmeyle ancak 2032'de gerçekleşebileceği öngörüsü, yönetimin sabrını taşıran son damla oldu.
Yeni Umutlar Daha Küçük Gemilerde Mi?
Berlin yönetimi, bu teslimat kriziyle başa çıkmak adına projenin Hollandalı Damen Naval liderliğindeki ana yüklenici yapısını değiştirip sorumluluğu Rheinmetall bünyesindeki NVL Group'a devretme yönünde bir deneme yapmıştı. Ancak yaklaşık 12 milyar euroya ulaşan yeni teklifler ve yürütülen müzakereler herhangi bir sonuç vermedi. Bu tıkanıklık üzerine rota değiştiren Almanya, 10 bin tonluk devasa F126 fırkateynleri yerine, ThyssenKrupp Marine Systems tarafından geliştirilen daha küçük, daha az riskli ve daha hızlı üretilebilecek 8 adet MEKO A200 fırkateyni tedarik etme planı yapıyor. Ancak uzmanlar, bu yeni seçeneğin de beklenenden daha yüksek bir maliyet tablosu çıkarabileceği konusunda uyarıyor.



