Almanya'nın doğusundaki Erfurt kentinde binlerce kişi, aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi'nin (AfD) yıllık kongresini protesto etmek amacıyla toplandı.
PROTESTOLAR YOĞUN BİR ŞEKİLDE DEVAM ETTİ
Sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve sol partilerin çağrısıyla toplanan göstericiler, kongre merkezine giden bazı yolları kapattı. Polis, Erfurt ve çevresindeki protestolara yaklaşık 15 bin kişinin katıldığını bildirdi. AfD'nin iki günlük kongresi öncesinde kentte yoğun güvenlik önlemleri alındı. Almanya'nın farklı bölgelerinden takviye polis ekipleri Erfurt'a gönderildi. Çevik kuvvet ekiplerinin gözetiminde göstericiler, kongre merkezine ulaşan yollarda ve otoyollarda oturma eylemi yaptı.
AFD LİDERLERİ YENİDEN SEÇİLDİ
Protestoların gölgesinde başlayan kongrede, AfD eş başkanları Alice Weidel ve Tino Chrupalla yeniden seçildi. İki lider, partinin son yıllarda ulusal ölçekte yükselişe geçtiği dönemin başlıca isimleri olarak ön plana çıkıyor. AfD, son anketlerde Başbakan Friedrich Merz’in CDU/CSU muhafazakar blokunun önünde görünüyor. Açılış konuşmalarında AfD liderleri, protestocuları hedef alarak gösterileri “anti-demokratik” olarak nitelendirdi. Alice Weidel, “Bu, ülkemizi kurtarmak için son şansımız” diyerek destek çağrısında bulundu.
GÖÇMEN KARŞITI POLİTİKALAR VURGULANDI
Weidel, göç politikasına ilişkin sert mesajlar vererek, “Suçluların ve yasa dışı göçmenlerin artık Almanya’da yeri yok” ifadelerini kullandı. AfD'nin sosyal medya yayınında kongre başlamadan önce “Onları geri gönderin” adlı bir şarkı çalındı. Ayrıca, kongre merkezinde “SEN sınır dışı edileceksin” gibi sloganların yer aldığı kartlar satışa sunuldu. AfD'nin en tartışmalı isimlerinden Björn Höcke de konuşmasında Almanya’nın eski güvenli günlerine dönmesi gerektiğini savundu. Kongre, eylül ayında yapılacak seçimler öncesinde düzenlendi ve parti, bu seçimlerin ulusal düzeyde iktidar yolunu açabileceğini düşünüyor.



