EKONOMİ
Yayınlanma : 20 Nisan 2026 15:40
Düzenleme : 20 Nisan 2026 15:40

Alman sanayisi duraklama sinyalleri veriyor

Alman sanayisi duraklama sinyalleri veriyor
Alman sanayisi, yüksek maliyetler ve jeopolitik belirsizlikler nedeniyle duraklama sinyalleri veriyor. BDI Başkanı, yapısal sorunlara dikkat çekiyor ve hükümetten acil reform talep ediyor.

Alman Sanayi Federasyonu Başkanı Peter Leibinger, sanayinin mevcut durumunu değerlendirerek, "Maliyetler çok yüksek. Artık bir iş merkezi olarak rekabetçi değiliz. Jeopolitik gelişmeler bu durumu sadece derinleştiriyor. Asıl sebep kendi içimizdeki yapısal eksikliklerdir," dedi.

ÜRETİM BEKLENTİLERİ DÜŞTÜ

Almanya'da sanayiciler, Orta Doğu'da tırmanan savaşların yarattığı küresel belirsizlikler ve yüksek enerji maliyetleri nedeniyle bu yıla ilişkin üretim tahminlerini aşağı yönlü revize etti. Alman Sanayi Federasyonu (BDI), sanayiye yönelik büyüme tahminini 789. Hannover Messe Fuarı'nda güncelledi. BDI Başkanı Leibinger, bu yıl için artık bir toparlanma değil, durgunluk beklediklerini ifade etti.

YAPISAL SORUNLAR ÖNE ÇIKIYOR

Leibinger, mevcut zayıflığın sadece jeopolitik krizlerden kaynaklanmadığını, asıl sorunun yapısal olduğunu vurguladı. Yüksek iş gücü maliyetleri, ağır vergi yükü ve bürokrasinin ülkenin rekabet gücünü erittiğini belirten Leibinger, hükümetin şimdiye kadar açıkladığı önlemleri "yetersiz" olarak nitelendirdi. Küresel krizlerin etkilerini azaltmak için vergi indirimleri ve yatırım teşvikleri gibi somut adımların atılması gerektiğini savundu.