Akaryakıt ürünlerinin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarının belirlenmesine imkan tanıyan eşel mobil sisteminin, üç ay içerisinde kademeli olarak sonlandırılmasına yönelik bir düzenleme gerçekleştirildi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Cumhurbaşkanı kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, akaryakıt ve akaryakıt harici petrol ürünleri ile alkollü içecekler ve tütün mamullerinin ÖTV tutarları, her yıl ocak ve temmuz aylarında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ilan edilen yurt içi üretici fiyat endeksine (Yİ-ÜFE) göre güncelleniyor.
YENİ DÜZENLEME DETAYLARI
Yayımlanan karara göre, eşel mobil sisteminin kapsamı değiştirildi ve sistemin üç ay içinde kademeli olarak sona ermesi hedefleniyor. Bu çerçevede, yurt içi rafineri fiyatlarındaki artışlar ve azalışların, ÖTV ve piyasa fiyatına olan yansımalarını belirleyen oranlar yeniden düzenlenerek, yurt içi rafineri fiyatlarında artış olması durumunda, 31 Temmuz'a kadar bu artışın yüzde 50'si kadar ÖTV tutarlarında indirim yapılacağı, indirim olması halinde ise bunun tamamı kadar ÖTV tutarlarında artış olacağı belirtiliyor. Ayrıca, 1 Ekim itibarıyla bu sistem tamamen yürürlükten kaldırılacak.



