GÜNDEM
Yayınlanma : 09 Ekim 2025 17:47
Düzenleme : 09 Ekim 2025 17:47

Akademisyenler ve STK'lar Gazze İçin Bir Araya Geldi: Bilimsel ve Tarihsel Bakış Açıları Vurgulandı

Akademisyenler ve STK'lar Gazze İçin Bir Araya Geldi: Bilimsel ve Tarihsel Bakış Açıları Vurgulandı
Yüksek İhtisas Üniversitesi'nin düzenlediği "Gazze ile Dayanışma Haftası"nda akademisyenler ve STK'lar, Gazze'deki duruma bilimsel, tarihsel ve insani boyutlarda yaklaştı. Etkinliklerde dayanışma ve insanlık görevine vurgu yapıldı.

Yüksek İhtisas Üniversitesi tarafından düzenlenen "Gazze ile Dayanışma Haftası" kapsamında, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek Gazze'deki gelişmelere bilimsel, tarihsel ve insani boyutlarıyla ışık tuttu.

GAZZE'YE BİLİMSEL VE TARİHSEL BAKIŞ

Açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, mazlumun yanında durmanın bir insanlık görevi olduğunu belirterek, "Dayanışma, insan olmanın en anlamlı göstergesidir." dedi. Etkinliğe YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı ve Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdulcenap Cevheri de katıldı. Prof. Dr. Karaman, "Gazze sadece bir toprak parçası değil, insanlığın vicdanını ve adalet duygusunu sınayan bir semboldür." ifadelerini kullandı.

AKADEMİSYENLERİN SUNUMLARI

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Nahide Bozkurt, "Tarihsel Bilinç ve Gazze" başlıklı konuşmasında, Gazze'nin insanlığın ortak hafızasında önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halid Üveysi ise "Aksa Tufanı, Gazze ve Mescid-i Aksa" sunumuyla bölgedeki gelişmeleri dini ve sosyopolitik açıdan değerlendirdi. Av. Faruk Keleştimur da "Filistin'de Yaşanan İnsan Hakları İhlalleri" başlıklı sunumunda uluslararası hukuk çerçevesinde dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ÖĞRENCİLER VE STK'LARDAN DESTEK

Hafta boyunca üniversite kampüslerinde "Gazze Fotoğraf Sergisi" ve "Filistin'in Adalet Çığlığı" adlı video gösterimi yoğun ilgi gördü. Öğrenci toplulukları tarafından kurulan farkındalık stantlarında bilgi paylaşımı ve bağış kampanyaları yürütüldü. Ankara 2 No'lu Barosu, İHH, Cansuyu Derneği, Yeşilay, Kanserle Barış Derneği ve Cansağlığı Vakfı gibi birçok sivil toplum kuruluşu da etkinliklere destek vererek toplumsal farkındalık oluşturulmasına katkı sağladı.