GÜNDEM
Yayınlanma : 25 Aralık 2025 14:29
Düzenleme : 25 Aralık 2025 14:29

Adalet Bakanı Tunç'tan flaş açıklama: 11. Yargı Paketi ile tahliyeler başladı

Adalet Bakanı Tunç'tan flaş açıklama: 11. Yargı Paketi ile tahliyeler başladı
11. Yargı Paketi yürürlüğe girdi; Adalet Bakanı Tunç, düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin tahliye işlemlerinin başlatıldığını duyurdu.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yürürlüğe giren '11. Yargı Paketi' kapsamında, ceza infaz sisteminde eşitsizlikleri gideren düzenlemeler hayata geçirildi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sanal medya hesabından yaptığı açıklamada, düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemlerinin bugün itibarıyla başlatıldığını duyurdu.

KAPSAM DIŞINDA KALAN SUÇLAR

Bakan Tunç, kasten öldürme suçlarının üst soy veya alt soydan birine, eşe, boşandığı eşe, kardeşe, çocuğa veya beden ve ruh bakımından kendini savunamayacak durumdaki kişiye veya kadına karşı işlenmesi durumlarını, deprem nedeniyle bina yıkılması sonucu meydana gelen öldürme suçlarını, cinsel dokunulmazlığa karşı suçları, terör suçlarını ve örgüt faaliyeti kapsamında işlenen suçları bu düzenlemenin dışında tutulduğunu belirtti.

ERKEN AYRILMA İMKANI TANINIYOR

Düzenleme kapsamında, 31 Temmuz 2023 tarihi ve öncesinde işlenen suçlar bakımından, hükümlülere 3 yıl daha erken açık ceza infaz kurumuna ayrılabilme ve 3 yıl daha erken denetimli serbestliğe ayrılabilme imkanı tanınıyor. Bakan Tunç, bu uygulamanın soruşturma ve kovuşturma süreçlerinde, hükümlünün iradesi dışında ortaya çıkan gecikmelerin kişi aleyhine bir sonuca dönüşmesini engellemeyi amaçladığını ifade etti.

İŞLEMLER BAŞLATILDI

Ceza infaz kurumlarındaki hazırlıkların tamamlandığını vurgulayan Bakan Tunç, düzenlemeden faydalanacak hükümlülerin işlemlerinin bugün itibarıyla başlatıldığını açıkladı. Bu düzenleme ile suç tarihi itibarıyla benzer durumda olan hükümlüler arasında ortaya çıkan farklılıkların giderilmesi ve infazda eşitlik ilkesinin güçlendirilmesi hedefleniyor.